Dezavantajul Chinei în domeniul producției de procesoare ar putea fi minimizat în viitorul foarte apropiat. SMIC, cel mai mare producător de cipuri chinez are acum capacitatea de a produce cipuri pe arhitectură pe 7nm, foarte similare cu ceea ce produce TSMC pe acest nod. 7nm este încă o arhitectură modernă, însă este cu câteva generații în urma TSMC și Samsung, care urmează să lanseze anul acesta procesoare pe 3nm.
Unul dintre motivele principale pentru care China nu poate concura (încă) pe piața de procesoare este faptul că nicio companie de origine chineză nu are acces la tehnologiile necesare pentru producția modernă de cipuri. ASML, o companie olandeză, este singura din lume care produce uneltele necesare pentru litografie cu ultraviolete la dimensiuni foarte mici (sub 10nm), iar companiile chineze nu le pot cumpăra.
Totuși, un nou procesor dedicat pentru minatul de criptomonede a fost lansat de SMIC, iar la o analiză mai atentă, acesta este realizat pe litografie pe 7nm, ceva ce nicio altă companie chineză nu a mai produs intern până acum. Se pare că arhitectura generală este bazată pe tehnologie de la TSMC, iar compania taiwaneză a acuzat în trecut SMIC pentru furt de tehnologie, ceea ce nu apare acum ca o surpriză. Totuși, procesoarele pe 7nm din China nu par a folosi aparatură cu ultraviolete, ci un proces de fabricație proprietar.
Momentan, aceste procesoare nu sunt destul de complexe pentru a fi folosite în smartphone-uri sau PC-uri, întrucât nu integrează multe componente necesare, precum un controller de memorie, dar, în timp, SMIC ar putea trece și peste aceste limitări. Huawei, care se zvonește că lucrează la un nou procesor pentru smartphone-uri, ar putea beneficia de pe urma tehnologiei SMIC, întrucât nu poate accesa noduri moderne de producție din fabricile TSMC sau Samsung.
sursa: Phone Arena