Interdicțiile din SUA privind livrarea de semiconductoare avansate către clienții din China sunt dublate în aceste zile cu o nouă restricție, menită să scoată și mai mult această țară de pe harta producătorilor de bunuri high-tech.
Țintind consolidarea propriei poziții de lider global pe segmentul produselor de înaltă tehnologie, SUA interzice companiilor locale să mai investească în dezvoltarea de fabrici pe teritoriul Chinei, punând capăt unei lungi perioade în care perspectiva accesului la forță de muncă ieftină și numeroasele „beneficii” fiscale oferite de statul chinez au transformat țara într-o fabrica de electronice high-tech cu acoperire globală.
Parte dintr-un plan care a prevăzut deja investiții de 50 miliarde dolari în dezvoltarea industriei locale de semiconductoare, noul set de reguli are menirea de a bloca accesul producătorilor chinezi la tehnologii de ultimă generație dezvoltate în SUA. Practic, vedem aceleași restricții aplicate deja gigantului Huawei, dar impuse într-o formulă cu bătaie lungă, în care producătorii din China rămân treptat fără acces la tehnologii de ultimă generație. Planul are la bază ideea că SUA și nu China va rămâne în rolul de principală sursă de inovație, lovind direct în „tradiția” companiilor chineze de a se inspira sau copia pe de-a-ntregul tehnologii dezvoltate în occident, ajutată de modul în care companiile de tehnologiile americane au fost „convinse” să aducă mijloacele necesare pentru facilitarea acestui plan, investind direct în facilități de producție localizate în China.
„Vom implementa protecțiile necesare pentru a ne asigura că cei care primesc fonduri CHIPS nu pot compromite securitatea națională… nu au voie să folosească acești bani pentru a investi în China, nu pot dezvolta tehnologii de vârf în China. … pe o perioadă de zece ani”, potrivit secretarului american pentru comerț, Gina Raimondo. , explicând programele Chips and Science Act din SUA.
„Companiile care primesc banii de la bugetul de stat al SUA își pot extinde doar fabricile din China care folosesc tehnologii deja mature și doar pentru a servi piața chineză”.
În luna august 2022, președintele american Joe Biden a semnat o lege prin care se alocă 280 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de înaltă tehnologie și cercetare științifică, pe fondul temerilor că SUA își pierde avantajul tehnologic în fața Chinei. Investițiile cuprind reduceri fiscale pentru companiile care construiesc fabrici de semiconductoare în SUA, penalizând totodată companiile care aleg să întreprindă astfel de planuri în China.