Plasticul este considerat cel mai periculoas material inventat vreodată de către mulți experți în protecția mediului. Materialul, extrem de rezistent, se degradează foarte greu. Poluarea cu plastic este o problemă gravă, deoarece multe dintre efectele ei sunt ireversibile.
În fiecare an, peste 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii, iar urmările sunt profunde. Mai mult, o echipă de cercetători a descoperit pentru prima dată microparticule de plastic, inclusiv PET și BPA, în organe umane. Mai mult, o larvă a început să folosească plastic pentru construcția cochiliei.
În timp ce unele companii fac eforturi pentru a găsi alternative prietenoase cu mediul înconjurător la plastic, sunt câțiva giganți, mai ales din industria alimentară, care an de an generează sute de milioane de noi tone.
Pe primul loc se situează Coca-Cola, cu 2,9 milioane de tone pe an, potrivit unui studiu realizat de Changing Markets Foundation. Podiumul este întregit de Pepsico (2,3 milioane de tone) și Nestle (1,7 milioane de tone).
Alte companii care utilizează cantități uriașe de plastic în fiecare an sunt cele din industria bunurilor de larg consum. Procter & Gamble folosește, anual, 714.000 de tone de plastic.
Cinci dintre cele opt companii cu cea mai mare producție anuală de plastic sunt americane. Celelalte trei sunt Nestle (Elveția), Danone (Franța) și Unilever (Marea Britanie/Olanda).
Studiul include doar companiile care fac publice aceste informații. De aceea, din clasament lipsesc nume mari precum Mondelez sau Perfetti Van Melle.
Potrivit studiului, companiile dau vina pe consumatori și autorități pentru faptul că acest material nu este reciclat, în loc să caute materiale alternative eco pentru ambalaje. Sondajele arată că strategia lor funcționează.
Primul tip de plastic, bachelita, a apărut în 1907 și a dat naștere la o revoluție în industrie. De-a lungul anilor, materialele din această familie au rezolvat multe probleme, dar au devenit un coșmar pentru mediul înconjurător.