În cadrul unui discurs ținut la Institutul Chongyang pentru Studii Financiare din cadrul Universității Renmin din China, economistul chinez Chen Wenling a vorbit despre ce ar trebui să facă China în cazul în care SUA ar aplica Chinei sancțiuni similare cu cele aplicate Rusiei. Se pare că TSMC, producătorul taiwanez de procesoare ar putea fi cheia răspunsului Chinei în fața unei astfel de amenințări, întrucât majoritatea companiilor americane de tehnologie se bazează pe TSMC pentru producția de componente.
Chen Wenling susține că tensiunile dintre China și SUA ar trebui să înceteze, întrucât o confruntare între cele două puteri ar putea fi dezastruoasă pentru omenire. Totuși, Wenling spune că SUA dorește să izoleze China prin încercarea de a înființa Parteneriatului Trans-Pacific și Parteneriatul de Comerț și Investiții Trans-Atlantic, care au fost gândite drept instituții anti-chineze. SUA s-a retras din primul, iar al doilea a fost însă anulat, conform The Register.
Întrucât SUA dorește să „rupă” lanțul de aprovizionare al Chinei, economistul chinez sugerează că ar trebui făcuți pași pentru a asigura că nu se va întâmpla acest lucru. În cazul în care SUA va aplica sancțiuni similare cu cele aplicate Rusiei, China ar trebui să „recupereze Taiwanul” și să pună mâna pe TSMC, „o companie care original aparținea Chinei”, conform declarațiilor lui Cheng Wenling.
Acesta este îngrijorat de faptul că TSMC se pregătește de a deschide fabrici de procesoare în SUA, lucru care ar permite transferul complet de tehnologie pe care compania taiwaneză o deține către SUA. În consecință, China nu ar trebui să permită acest lucru să se întâmple.
Totuși, scenariul în care SUA sau occidentul ar impune sancțiuni asupra Chinei ar apărea doar în cazul unui eveniment similar cu cel din Rusia. O invazie a Taiwanului ar putea fi probabil singurul motiv pentru astfel de acțiuni. De altfel, o invazie din partea Chinei pentru a pune mâna pe TSMC ar putea rezulta în distrugerea fabricilor companiei. Armata SUA a propus guvernului Taiwanez acțiuni de sabotare a fabricilor în astfel de situații. Astfel, China nu ar mai putea nici să pună mâna pe acele fabrici, dar nici să mai poată cumpăra cipuri, așa cum o face în prezent.
În prezent, în Taiwan se află 48% din fabricile de procesoare din lume, și 61% din capacitatea de producție a procesoarelor pe arhitectură de 16nm. Între timp, China produce doar 1/6 din cipurile de care industriile din țară le folosesc.
sursa: The Register