Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat că este analizată, în forul pe care îl conduce, o lege prin care ar putea să fie delistate unele companii chineze de pe bursele americane.
Multe companii din statul asiatic, în special din tehnologie, sunt listate pe NASDAQ și NYSE. Legea a trecut de Senat, iar acum a ajuns la camera inferioară a Congresului, transmite The Hill.
Legea le obligă pe companiile străine listate sau care doresc să se listeze să ateste că nu sunt deținute sau controlate de guverne străine. Acestea vor trebui să accepte audituri susținute de organizația Public Company Accounting Oversight Board, fondată în 2002 după scandalurile de fraudă de la Enron și WorldCom.
O companie care nu face auditurile timp de trei ani consecutivi este scoasă de pe bursă.
Compania Huawei, de exemplu, a fost acuzată în repetate rânduri în SUA că este un braț al Partidului Comunist. În acest moment, companiile americane pot face afaceri cu gigantul chinez doar dacă primesc permisiunea de la guvernul de la Washington.
Printre companiile tehnologice chineze listate pe bursele americane se numără Alibaba, Baidu („Google din China”), Weibo, JD.com sau Momo.
În total, pot fi afectate de noua lege 156 de companii din statul asiatic.
Sporesc tensiunile între Washington și Beijing
Războiul comercial dintre SUA și China s-a întețit în ultima vreme, pe fondul crizei COVID-19. Președintele Donald Trump, care dă vina pe Beijing pentru pandemie, a dat ordin ca să fie monitorizate și înlocuite din rețeaua de electricitate toate echipamentele produse de „adversarii străini” ai Statelor Unite. Multe din tranformatoarele de mare putere folosite în America sunt de producție chineză.
Mai mult, US Food and Drug Administration (FDA) a anunțat că a anulat permisiunea pentru vânzarea pe teritoriul american pentru măști N95 care provind de la 65 de producători din China.
Foto: Pixabay
CITEȘTE ȘI: Gluma șefului Huawei: Nu ne-ar lua mai mult de 300 de ani ca să depășim Google și Apple
CITEȘTE ȘI: Telefoane și electronice care nu sunt „Made in China”? Vor fi tot mai multe