Uniunea Europeană a trasat noi reguli pentru marile companii de tehnologie, avantajând consumatorii și concurenți mai mici

27.03.2022
Uniunea Europeană a trasat noi reguli pentru marile companii de tehnologie, avantajând consumatorii și concurenți mai mici
foto: publicdomainpictures.net

Sub prevederile pachetului de legi Digital Markets Act (DMA), marile companii de tehnologie (Apple, Google, Facebook, Amazon și alții), sunt obligate să-și deschidă ecosistemul de servicii și platformele administrate, permițând și accesul competiției reprezentate de companiile mai mici, care activează pe piața Europeană.

Printre prevederile incluse în noua legislație europeană se numără și interzicerea auto-favorizării – spre exemplu, prin influențarea rezultatului unei căutări generice pornită de pe un dispozitiv Apple, astfel încât să fie afișate prioritar produse și servicii dezvoltate de gigantul tehnologic.

Pe lista cerințelor reglementate de legislația UE întră și dreptul utilizatorilor de putea dezinstala orice aplicație livrată de producătorul dispozitivului. Spre exemplu, chiar browserul Safari sau Samsung Internet, dacă utilizatorul dorește să folosească o altă soluție pentru navigare web.

Vestea bună este că modificările propuse nu vor fi prea greu de respectat de companii precum Apple, compania permițând utilizatorilor încă de la versiunea iOS 10 să dezinstaleze multe dintre aplicațiile preinstalate. Anticipând prevederi mai dure în legislația europeană, compania din Cupertino și-a ajustat și algoritmul de căutare din Apple Store, renunțând la multe dintre practicile care ar fi putut atrage amenzi.

„Ceea ce ne dorim este simplu: piețe echitabile… în digital”, a declarat șefa grupului antitrust al UE, Margrethe Vestager.

„Platformele mari gatekeeper au împiedicat întreprinderile și consumatorii să beneficieze de piețele digitale competitive”, a spus ea.

Digital Markets Act este cea mai importantă inițiativă de până acum din partea autorităților UE, pentru combaterea practicilor anticoncurențiale din partea companiilor de tehnologie, în principal din SUA.

„Acordul introduce o nouă eră a reglementării tehnologiei la nivel mondial”, a declarat europarlamentarul german Andreas Schwab, care a condus negocierile pentru Parlamentul European.

În conformitate cu noile prevederi aplicabile pe teritoriul UE, Apple este somat să-și deschidă App Store și pentru furnizorii alternativi de servicii de plată. Astfel, utilizatorii și dezvoltatorii de aplicații nu vor mai fi forțați să folosească propriul sistem de plată al Apple, dacă nu doresc acest lucru.

Și Google pare că pregătește acomodarea cerințelor UE, gigantul american oferind deja alternative de plată în Play Store, însă disponibile deocamdată doar în Coreea. Deși Google se supune acestor noi reguli din Coreea de Sud, compania impune și anumite reguli pentru a putea implementa un sistem de plată. De exemplu, dezvoltatorii care vor să ofere utilizatorilor posibilitatea de a cumpăra conținut sau să plătească abonamente în afara Google Play Store, vor fi însă obligați să ofere și posibilitatea de a plăti prin Google. Aplicațiile care nu implementează sistemul de plată Google nu pot procesa niciun fel de plăți în afara aplicației.

Pe lista produselor și serviciilor direct vizate de prevederile Digital Markets Act mai intră și WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage, App Store, Google Play și multe alte servicii aparținând marilor firme de tehnologie.

Important de știut, prevederile sunt aplicabile doar pentru companiile cu o valoare de piață de peste 75 de miliarde de euro, vânzări anuale de 7,5 miliarde de euro și cel puțin 45 de milioane de utilizatori lunari. Astfel, micii jucători care încearcă să se impună pe piața dominată de mega-corporații au ceva șanse în plus, măcar pe teritoriul Uniunii Europene.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult