După o amendă mai mult modică în Brazilia pentru că nu oferă adaptoare de priză în cutia telefoanelor, Apple primește acum un verdict nefavorabil într-un proces din America, fiind nevoită să plătească peste 300 de milioane pentru încălcarea unor brevete. Este vorba despre FairPlay, tehnologia de protecție la copiere pentru serviciile sale digitale precum App Store, Apple Music și iTunes, care aparent folosește tehnologii ce aparțin companiei Personalized Media Communications.
PMC este o companie numită popular „patent troll, veniturile sale fiind realizate exclusiv din procese cu alte companii care folosesc aceste tehnologii fără licență. Aceasta nu are activitate în domeniul în care deține brevete și are pe rol și alte litigii inclusiv cu servicii precum Netflix, de exemplu. Spre diferență de Apple, Google a reușit anul trecut să evite plata de licențe către această entitate într-un caz diferit, bazat pe alte brevete.
Diverse tehnologii de protecție la copiere sunt folosite de către toate companiile care oferă conținut în format digital, de obicei aceste soluții fiind fie proprietare, fie licențiate de la alți producători. FairPlay este un sistem proprietar Apple, de exemplu, însă brevetul Personalized Media Communications descrie un sistem similar cu acesta.
Decizia tribunalului din Texas nu este finală, deci Apple poate în continuare să facă apel înainte să fie obligată să plătească sumă de 308,5 milioane de dolari către PMC. Cum era de așteptat, reprezentanții companiei nu au fost foarte fericiți după ce au aflat verdictul:
„Cazuri precum acesta, aduse de companii care nu fac sau vând niciun produs, îngrădesc inovația și afectează negativ consumatorii.”
Lupta legală dintre Apple și Personalized Media Communications a început în 2015. După plângerea inițială, Biroul de Brevete a oferit o decizie favorabilă Apple, însă aceasta a fost apoi contestată. La apel, PMC a avut câștig de cauză. Astfel s-a ajuns la acest caz în tribunalul din Marshall, Texas, unde s-a dat și acest prim verdict.
sursa: Bloomberg