Robinhood, cea mai populară aplicație de tranzacționare în rândurile investitorilor de retail, se află în mijlocul unui conflict izbucnit pe Wall Street. Serviciul a câștigat rapid popularitate deoarece le permite utilizatorilor să facă tranzacții cu acțiuni și alte instrumente financiare fără a plăti comisioane. Aplicația are peste 13 milioane de conturi active, iar comunitatea are în administrare active în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari.
S-ar putea, însă, ca zilele bune să devină o amintire pentru Robinhood, care a suspendat tranzacțiile cu anumite acțiuni în timpul unei confruntări pe care o au, în aceste zile, investitorii de retail cu fondurile închise de investiții și cu short seller-ii de pe Wall Street.
Utilizatorii unui grup popular de investitori amatori de pe Reddit, numit r/WallStreetBets (WSB), s-au mobilizat și organizat pentru a cumpăra acțiuni la companii vizate de short seller-i.
Un short seller împrumută acțiuni pe care apoi le vinde imediat. Dacă titlurile scad, short-seller-ul înregistrează profit, deoarece returnează titluri mai ieftine la data agreată. În caz contrar, pierde bani. Scăderea acțiunilor este provocată în special prin publicarea de rapoarte publice în care sunt prezentate problemele entității vizate.
Una dintre acțiunile pe care short seller-ii aveau expunere foarte mare era GameStop (GME). Mii de investitori amatori din grupul WSB, inclusiv din România (dar și din Coreea de Sud, Bulgaria sau Japonia), au început să cumpere titluri ale retailerului de jocuri video.
Unii au investit milioane de dolari, alții doar câteva zeci de dolari. Cererea mare a dus la creșterea accentuată a titlurilor GME, iar entitățile care au pariat pe declinul titlurilor au înregistrat pierderi masive. Unele fonduri de investiții au trebuit chiar să primească injecții de capital de miliarde de dolari de la entități rivale pentru a nu deveni insolvente.
In light of current market volatility, we are restricting transactions for certain securities to position closing only, including $AMC and $GME. Read more here.https://t.co/CdJMjGAeFH
— Robinhood (@RobinhoodApp) January 28, 2021
În timpul acestui atac susținut, Robinhood le-a tăiat, joi, utilizatorilor accesul la noi acțiuni GME, dar și la altele aflate în aceeași situație, precum AMC sau Nokia. Investitorii amatori s-au simțit trădați de Robinhood, o aplicație apărută după mișcarea Occupy Wall Street, care promitea să le ofere și celor mici (Main Street) șansa de a sta la masă cu bogații de pe Wall Street. Decizia încalcă, totodată, principiul pieței libere. În timp ce investitorii individuali erau legați la mâini, fondurile de investiții puteau tranzacționa în continuare titluri GME sau AMC.
Robinhood a decis, în această confruntare, să ajute marile companii. Tăind accesul la titluri precum GME sau AMC, firma i-a lăsat pe cei care asaltau fondurile închise fără posibilitatea de a cumpăra în continuare și a determina creșterea prețului. Mulți dintre cei care participau la acțiune au consemnat pierderi semnificative. De aceea, Robinhood a fost acuzată, inclusiv de către membri ai Congresului SUA, de manipulare a pieței. Totodată, momentul de răgaz le-a permis fondurilor „rănite” să își lichideze pozițiile sau să primească injecții de capital.
Citește și: Startup-ul Robinhood este anchetat de SEC pentru fraudă
De ce a făcut startup-ul asta, riscându-și viitorul? Robinhood câștigă bani din plata pentru fluxul de comenzi. Această este o practică folosită de mulți brokeri și este criticată deseori pentru lipsa de transparență. Totuși, mecanismul este o sursă de venituri vitală pentru platformele care nu percep comisioane de tranzacționare.
Pe înțelesul tuturor, market maker-i ca Citadel sau Virtu plătesc e-brokeri precum Robinhood sau Revolut pentru dreptul de executa comenzile făcute de clienții acestora. Sumele sunt mici, dar Robinhood are 13 milioane de conturi active, iar comunitatea are în administrare active în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari. În plus, aceste companii primesc comenzile cu câteva milisecunde înainte ca ale să fie publice, fapt care le permite algoritmilor folosiți de ele (sistemele high speed trading) să își ajusteze strategia.
Robinhood primește de la market makeri 17 cenți la fiecare 100 de acțiuni tranzacționate, cea mai mare sumă de pe piață. Prin comparație, Charles Schwab, o companie cu tradiție, primește doar 11 cenți. La opțiuni, Robinhood câștigă 58 de cenți, la fel ca TD Ameritrade.
Un market maker este un broker de bursă. Brokerul asigură lichiditatea pe o piață financiară și, totodată, reprezintă contrapartida pentru cumpărătorii și vânzătorii ce acționează pe acea piață.
După acest scandal, reputația Robinhood a primit o lovitură puternică. În doar o oră, ratingul aplicației a fost coborât la o singură steluță, cel mai mic posibil, în Google Play Store (ulterior Google a eliminat review-urile negative), iar milioane de utilizatori au anunțat pe Reddit că vor căuta alternative. Vor câștiga noi clienți aplicații precum Cash App, Public, WeBull și Revolut.
Totodată, compania a fost dată în judecată în mai multe state americane, fiind acuzată de manipularea pieței. Mai mult, o petiție publicată pe Change.org cere eliminarea Robinhood din magazinele virtuale de aplicații Google Play și App Store, iar viitorul președinte al Comitetului Bancar din Congresul SUA, Sherrod Brown, a anunțat că startup-ul va fi audiat.
Nu în ultimul rând, în aceste condiții listarea companiei în acest an va fi mult mai dificilă, dacă nu imposibilă, deoarece Robinhood va pierde cu siguranță clienți, iar veniturile vor scădea. Contează foarte mult și ce va comunica firma în perioada următoare.