La numai câteva săptămâni după ce administrația lui Donald Trump a pus Xiaomi pe o listă de companii considerate „periculoase”, compania chineză cheamă autoritățile americane în instanță. Xiaomi a depus documente pentru a contesta această decizie, numind-o „ilegală și neconstituțională”. Motivul invocat la momentul respectiv pentru sancționarea companiei au fost „legăturile cu armata chineză”, pe care Xiaomi le numește „acuzații nefondate”.
Xiaomi a depus o plângere în care spune că această decizie afectează compania imediat și poate produce daune ireparabile. Chiar și simpla sugestie că ar putea colabora cu armata chineză ar putea să strice reputația companiei la nivel public și să limiteze oportunitățile de afaceri din viitor cu posibili parteneri. Cel mai probabil însă, acest proces nu va avea efectul dorit înainte de intrarea în vigoare a ordinului, care are termen pe 15 martie.
Reprezentanții Xiaomi susțin că 75% din drepturile de vot în cadrul consiliului de directori aparțin co-fondatorilor companiei, Lin Bin și Lei Jun și că în cadrul companiei nu există angajați cu legături în cadrul armatei și nici alți reprezentanți ai unor organizații care ar putea avea. Mai mult, o parte dintre acționarii Xiaomi sunt chiar de origine americană, precum fonduri de investiții din SUA.
Momentan, spre diferență de Huawei, Xiaomi nu pierde acces la contractele cu partenerii din SUA. Totuși, companiile americane și nici cetățenii țării nu vor mai putea investi în Xiaomi, iar cei care dețin acțiuni vor fi obligați să le vândă pentru a se conforma acestei decizii.
Există speranțe pentru o decizie favorabilă în cazul Xiaomi, întrucât este o companie de produse electronice pentru consumatori, neavând pe piață și echipamente telecom, la fel ca Huawei și ZTE. Rămâne însă de văzut cum va evalua situația noua administrație a lui Joe Biden. În cazul Huawei însă, reprezentanții Casei Albe au spus că momentan nu vor apărea modificări asupra deciziilor luate de Trump.
sursa: Reuters