Când stăpâneşti foarte bine setările manuale ale aparatului foto şi compacta nu te mai mulţumeşte, e timpul să te uiţi după un DSLR. Dacă simţi că DSLR-ul din dotare este depăşit şi te interesează funcţii precum Live View sau filmare full HD, atunci materialul de mai jos este pentru tine. Canon 600D este un DSLR dedicat fotografilor entuziaşti, care îmbină foarte bine un senzor de calitate cu un body bine construit şi un ecran rabatabil.
Specificaţii
Un DSLR bine construit
Carcasa lui Canon 600D este construită din oţel şi policarbonat cu fibră de sticlă. Chiar de când l-ai luat în mână simţi că ai de-a face cu un aparat bine construit. Grip-ul este puţin cam îngust în partea din faţă şi cei care au mâini mai mari sau degete mai lungi ar putea să se plângă puţin de el după o utilizare îndelungată. Personal, grip-ul mi s-a părut destul de ergonomic şi am apreciat textura cauciucată, atât în partea din faţă, cât şi între butoanele de lângă ecran.
Butoanele lui Canon 600D sunt suficiente şi destul de bine amplasate. Din păcate, nu avem un buton dedicat pentru filmare. Cel care activează funcţia Live View în modul foto este folosit pentru a înregistra în modul video. Rotiţa cu modurile foto este destul de mare şi uşor de folosit, iar butonul de pornire este amplasat pe un inel în jurul ei. Singura rotiţă pentru ajustarea setărilor manuale se găseşte lângă declanşator.
Ecranul
Cam tot ce s-ar putea spune despre ecranul lui Canon 600D se poate exprima într-un singur cuvânt: excelent. Aproape că nu ar fi fost necesar mecanismul cu care se rabatează. Unghiurile de vizibilitate sunt excelente, iar calitate imaginii este foarte bună. Dar pentru că DSLR-ul de faţă are veleităţi de cameră video, producătorul a găsit cu cale să permită ecranului rotirea în aproape orice direcţie.
Calitatea imaginii
Dacă la capitolele ergonomie şi funcţionalitate Canon 600D stă foarte bine, să vedem cum se comportă şi senzorul foto. Canon foloseşte pentru a patra oară într-un DSLR senzorul său APS-C de 18 MP. El a fost întâlnit pe rând la EOS 7D, EOS 550D şi EOS 60D. Calitatea imaginii este, per ansamblu, foarte bună. Nivelul de detaliu obţinut de JPEG-uri este peste medie, iar performanţele la valori ISO mari sunt printre cele mai bune din clasa sa. Cei care doresc să obţină rezultate şi mai bune o pot face prin prelucrarea imaginilor RAW. În cazul de faţă, fişierele acestea se numesc CR2 şi sunt înregistrate pe 14 biţi.
Test ISO
O modalitate foarte simplă de-a diferenţia o compactă de un DSLR este testul ISO. Fotografiile sunt clare şi cu detalii bune la valori ISO foarte mici, atât la compactă, cât şi la DSLR. Discrepanţe majore apar la valori ISO mari. Dacă detaliile încep să se piardă la o compactă la ISO 400 şi chiar 200 în unele cazuri, Canon 600D oferă imagini clare chiar şi la ISO 1600. De-abia la ISO 3200 pozele realizate cu DSLR-ul sunt afectate de algoritmii de reducere a zgomotului de imagine. La o compactă, pozele făcute cu ISO 3200 sunt inutilizabile.
Live View
Deşi este o facilitate integrată de mult timp în aparatele DSLR, funcţia Live View a lui Canon 600D vine cu discrepanţe semnificative faţă de utilizarea obinuită a aparatului. Este cunoscut faptul că odată ridicată oglinda din faţa senzorului pentru a permite afişarea imaginii direct pe ecranul din spate, senzorul pentru focalizare nu mai funcţionează. Asta înseamnă că focalizarea cade în sarcina procesorului de imagine, care foloseşte tehnica diferenţei de contrast. Aceasta este semnificativ mai lentă, iar focalizarea poate dura o secundă şi chiar mai mult în unele cazuri.
O altă problemă este aceea că în modul Live View, butoanele de pe pad-ul direcţional al lui Canon 600D îşi schimbă funcţia. Ele nu mai oferă acces la balansul de alb sau la fotografierea în rafală, ci mută zona de focalizare în cadru. Focalizarea în timpul filmării se face prin apăsarea pe jumătate a declanşatorului, însă lentă şi uneori inutilă. O soluţie ar fi focalizarea manuală, însă aici este nevoie de experienţă.
Filmare
Canon 600D poate filma la rezoluţia 1920×1080 cu 30 de cadre pe secundă şi la rezoluţia 1280×720 cu 60 de cadre pe secundă. Formatul clipului pe card este MOV, iar compresia este H.264. La calitate maximă, atât clipul 1080p, cât şi cel 720p ocupă aproximativ 5,6 MB per secundă. Dacă focalizarea standard cu ajutorul declanşatorului nu este o soluţie, aparatul permite focalizarea automată cu recunoaştere facială. O altă posibilitate este focalizarea Quick Mode, în care oglinda coboară în faţa senzorului, iar afişarea Live View este întreruptă.
Calitatea imaginii în modul video este foarte bună şi nu diferă deloc de cea oferită de 60D sau 550D. Nici microfonul integrat nu face o treabă rea, însă cei care doresc ceva mai mult pot apela la un microfon extern. Mai jos găsiţi două clipuri realizate cu Canon 600D la rezoluţie full HD.
Concluzie
Pentru un pasionat de fotografie care doreşte un DSLR capabil, Canon 600D este o alegere potrivită. Pentru cei interesaţi de un eventual upgrade de la un 550D, lucrurile nu sunt aşa de simple. Aparatul de faţă are un senzor excelent şi o construcţie bună, iar butoanele sunt bine amplasate. Focalizarea în modul Live View şi în timpul filmării este o problemă, însă nu din prisma unui pasionat de fotografie.
Canon 600D este disponibil în magazinele de profil la un preţ de aproximativ 3.400 lei pentru body. Preţul kit-ului cu obiectiv EF-S 18-55 IS II, cu care au fost realizate imaginile de mai sus, este de 3.900 lei.
Plusuri şi minusuri:
[+] calitate foarte bună a imaginii
[+] butoane ergonomice şi acces rapid la funcţiile importante
[+] ecran rabatabil excelent
[+] filmare video de calitate
[+] mufă pentru microfon extern
[-] focalizarea în modul Live View (foto/video) este lentă