Canon a lansat primele sale camere cu senzor APS-C în gama mirrorless EOS R. Acestea se numesc Canon EOS R7 și EOS R11 și vin la prețuri mai accesibile față de modelele cu senzor full-frame de 35mm. Acestea nu fac însă rabat la capabilitățile de fotografiere sau filmare și introduc și primele obiective pe format APS-C în gama EOS R, dar pot fi folosite și cu obiectivele pentru full-frame deja lansate.
Canon EOS R7 este răspunsul Canon la modelele mirrorless cu senzor crop de la concurență, precum Sony a6600 sau Fujifilm X-T4. Acesta beneficiază de un senzor APS-C de 32 megapixeli, cu stabilizare in-body (IBIS). Canon spune că permite stabilizarea la 7 stopuri pe 5 axe, fiind cea mai bună performanță din categoria aceasta de preț. Camera este echipată cu două slot-uri de carduri SD UHS-II și folosește aceleași baterii de pe camerele R6 și R5, care pot asigura până la 660 de cadre în utilizare.
Ecranul de pe spate este montat pe un braț articulat, ceea ce permite întoarcerea la 180 de grade pentru vlogging. Acesta este un display de rezoluție medie, cu doar 1,62 milioane de puncte, în timp ce viewfinder-ul dedicat folosește un panel OLED cu 2,36 milioane de puncte.
Capabilitățile sale de fotografiere ar putea recomanda această cameră chiar și pentru fotografie de activități sportive, cu capabilitatea de a capta 30 de cadre pe secundă cu shutter electronic și 15 cadre pe secundă cu shutter mecanic. Buffer-ul poate să înregistreze 100 de cadre compressed RAW înainte să încetinească fotografierea, având astfel câteva secunde bune de fotografiere continuă.
Fiind o cameră din seria EOS R, noul EOS R7 „moștenește” și unele dintre capabilitățile de focalizare „Dual Pixel” de pe EOS R3, flagship-ul companiei. Astfel, atât în modul foto, cât și în video, ai la dispoziție focalizare pe subiect, pe ochi, sau pe față, chiar și cu urmărire în timp real.
La capitolul capabilități de filmare, camera folosește tot senzorul pentru filmare 4K la 24 sau 30 FPS, făcând downscaling de la o imagine 7K, pentru îmbunătățirea detaliilor. Limita de înregistrare este însă de 30 minute în acest mod, din cauza supraîncălzirii. Poți filma 4K 60 FPS fără downscaling pentru înregistrare nelimitată, sau 4K fără downscaling cu crop 1.81. La 1080p, camera poate filma în 120 FPS.
De altfel, EOS R7 permite înregistrarea în format HDR PQ, pentru editarea de conținut HDR, cât și în profil de culoare neutru C-Log 3 în 10 biți.
Pentru cei care nu au nevoie de toate aceste capabilități avansate, sau au bugete mai limitate, Canon vine și cu EOS R10, tot o cameră APS-C, dar cu corp mai mic. Acest model cântărește doar 426 grame, față de 612 pe R7, și vine cu un senzor de 24 megapixeli fără stabilizare internă. Există posibilitate de stabilizare electronică pe filmare, care adaugă un factor de crop.
Ecranul de pe spate are o rezoluție mai mică, dar viewfinder-ul electronic este identic. Acest model are și o viteză mai mică în modul de shutter electronic, la 23 FPS, dar păstrează cele 15 cadre pe secundă în modul mecanic. Buffer-ul este mult mai scurt, putând înregistra doar 30 de cadre deodată.
Cu un corp mai mic vine și o baterie mai mică, iar jack-ul de căști dispare, fiind imposibil să monitorizezi sunetul în timpul înregistrărilor. Filmarea în 4K rămâne însă neschimbată: 4K 30 cu oversampling sau 4K 60 cu crop 1.56x. Filmarea în 10bit și în HDR PQ există și pe EOS R7, dar nu și opțiunea de filmare în format Log.
Camerele se lansează cândva spre finalul lui 2022 și vor fi disponibile și alături de noile lentile kit RF-S18-45mm f/4.5-6.3 IS STM și RF-S18-150mm IS STM. Obiectivele vor costa independent 400, respectiv 500 dolari americani, în timp ce camerele foto vor costa 980 dolari, respectiv 1.500 dolari (EOS R10/R7).
Variantele kit vor costa 1.100 dolari pentru EOS R10 cu 18-45mm și 1.380 pentru R7 cu 18-150mm. Pentru EOS R7, kit-ul va fi doar alături de lentila 18-150mm, la 1.900 dolari.
sursa: Engadget