Cei care au urmărit piaţa aparatelor foto în ultimii ani ştiu că un nou segment este la mare căutare. Utilizatorii obişnuiţi au devenit mai pretenţioşi, însă vor tot un aparat cu dimensiuni compacte. Aşa a apărut segmentul mirrorless, care îmbină senzorul mare al DSLR-urilor cu dimensiunile aparatelor din gama compactă. Mulţi producători s-au grăbit să apuce o felie din această nouă piaţă, însă un jucător major a fost foarte circumspect. Canon a aşteptat foarte mult până să introducă primul model mirrorless. În continuare vă vom prezenta Canon EOS M, un aparat foto care a fost creat special pentru cei care vor să facă un upgrade de la o compactă.
Canon EOS M a fost lansat la mijlocul anului trecut. La acea vreme, Sony se instalase deja confortabil în topul producătorilor de aparate mirrorless, alături de Panasonic şi Olympus. Canon a avut posibilitatea să studieze segmentul şi să vadă diversitatea modelelor disponibile. Cu EOS M, el a ţintit o anumită nişă din piaţă. Vom vedea în continuare de ce aparatul foto se adresează amatorilor de fotografie de calitate, care nu dispun neapărat de cunoştinţe avansate.
Din punct de vedere al construcţiei, Canon EOS M este unul din cele mai compacte aparate foto mirrorless de pe piaţă. Excecptând obiectivul, el este chiar mai compact decât seria G de aparate foto compacte a producătorului. Se poate observa imediat lipsa unui grip serios şi o penurie de butoane. Ele sunt sunt înlocuite de un ecran sensibil la atingere, care ar trebui să fie prietenos cu un utilizator începător. Dacă smartphone-urile cu ecran tactil sunt populare, de ce n-ar fi şi un aparat foto cu un ecran similar?
Dacă ne uităm la spatele aparatului, am fi tentaţi să credem că modificarea parametrilor cu ajutorul butoanelor va fi uşoară. Lucrurile nu stau chiar aşa. Canon a adus pe EOS M o interfaţă similară cu cea implementată pe DSLR-ul 650D. Ea poate fi controlată cu o combinaţie de butoane fizice şi virtuale. Butonul pentru înregistrare video este prezent pe spatele aparatului, însă am fost puţin păcălit de rotiţa din jurul declanşatorului. Ea este în realitate un comutator cu trei poziţii de funcţionare: un mod foto auto, modul foto personalizabil şi modul video. Mi-ar fi plăcut ca producătorul să utilizeze un comutator dedicat pentru aceste moduri şi să lase rotiţa liberă pentru ajustarea parametrilor fotografiei.
Grip-ul lui Canon EOS M poate fi o problemă pentru unii utilizatorii. Cei care au mâinile mai mici pot să apuce bine şi ferm aparatul. Cei care au degetele mai mari vor fi puţin frustraţi. Zona de cauciuc de pe spate ajută la obţinerea unui suport bun, iar declanşatorul este bine amplasat. Chiar şi cu obiectivul pancake de 20 mm, setările lui EOS M nu pot fi ajustate de la butoane cu o singură mână. Utilizarea ecranului tactil implică folosirea ambelor mâini.
Locaşul pentru card şi baterie este acoperit de un capac culisant. Când este aşezat pe un trepied, cardul nu este accesibil. Pe una din laturi se găsesc conectorii lui Canon EOS M: miniUSB, miniHDMI şi o intrare de 3,5 mm pentru microfon. În pachet, aparatul este livrat cu un încărcător pentru acumulator, cablu de date şi un blitz compact Speedlite 90EX. El va suplini lipsa unui blitz integrat şi funcţionează cu două baterii AAA.
Aparatul foto mirrorless de la Canon vine cu un senzor APS-C cu o rezoluţie efectivă de 18,5 MP. El are integrat un strat de senzori pentru focalizare prin diferenţă de fază. Aşa se explică faptul că producătorul vorbeşte despre un sistem de focalizare hibrid cu 31 de puncte. Montura obiectivului a fost denumită EF-M şi are un diametru de 58 mm. Unul din avantajele lui Canon EOS M este acela că poate folosi obiectivele Canon EF şi EF-S cu ajutorul unui adaptor. Focalizarea este posibilă, însă nu putem să discutăm despre viteza ei.
Cu EOS M, Canon demonstrează faptul că poate să construiască aparate foto cu dimensiuni compacte, capabile să ofere o calitate foarte bună a imaginii. Senzorul de faţă produce rezultate foarte bune, fiind ajutat de un obiectiv capabil. Culorile au o saturaţie bună, iar imaginea este destul de clară de-a lungul perimetrului pozei. În ciuda faptului că aparatul oferă posibilitate corectării distorsiunilor, ele pot fi observate în unele imagini. Din fericire, ele nu sunt atât de pregnante. Aberaţiile cromatice sunt şi ele prezente, însă EOS M le corectează foarte bine.
Un punct la care aş fi dorit ca mirrorless-ul de la Canon să se comporte mai bine a fost plaja focală. Funcţia HDR, care în cazul nostru se numeşte ALO (Auto Lighting Optimizer) nu oferă rezultate similare au ale altor modele din aceeaşi clasă.
Senzorul de 18 MP al lui Canon EOS M şi procesorul DIGIC 5 fac casă bună şi reuşesc să ofere rezultate foarte plăcute chiar şi la valori ISO mari. Imaginea poate fi considerată curată până la ISO 800 inclusiv. Aici se pot observa doar mici artefacte de procesare, însă ele pot fi trecute cu vederea. Tot de la această valoare începe să fie vizibil un sharpness puţin agresiv. La ISO 1600 apare zgomotul de imagine, însă detaliile rămân foarte bune. Ele sunt foarte vizibile şi la ISO 3200, dar aici zgomotul este pregnant. În mod surprinzător, detaliile fine nu dispar la ISO 6400, însă zgomotul este foarte puternic şi utilitatea imaginii scade mult. Cum era de aşteptat, ISO 12800 este o valoare greu de recomandat.
În afară de focalizarea puţin cam lentă, nu avem ce să reproşăm clipurilor realizate de Canon EOS M. Calitatea imaginii este bună, iar detaliile fine sunt bine capturate, iar mişcarea în cadru este fluentă. Butonul dedicat pentru filmare nu funcţionează în orice mod de lucru, aşa cum ne aşteptam. Aparatul trebuie să fie în modul video pentru începe înregistrarea. Patina şi intrarea audio dedicată pentru microfon ar putea fi apreciate de unii utilizatori. Clipurile full HD sunt filmate cu o rată de compresie foarte mare, de aproximativ 46 Mbps. În aceste condiţii, ele sunt limitate la 30 de minute şi ocupă foarte mult spaţiu pe card. Fişierele au extensia MOV şi sunt comprimate cu codec-ul H.264.
Clip full HD – 195 MB
Focalizarea lentă este una din problemele principale ale lui Canon EOS M. Nu ştiu de ce lucrurile stau aşa, în condiţiile în care senzorul foto dispune de un senzor integrat pentru focalizare prin diferenţă de fază. Cele trei moduri de focalizare sunt auto cu recunoaştere facială şi urmărirea subiectului, auto multi-zonă şi zonă personalizabilă. Cel mai rapid mi s-a părut cel din urmă, în care eu selectam zona în care doream să focalizeze. Chiar şi aşa, EOS M căuta frecvent planul de focus în altă parte, chiar şi în condiţii bune de iluminare.
După ce m-am obişnuit cu interfaţa, utilizarea lui Canon EOS M cu ajutorul ecranului şi a butoanelor a devenit foarte uşoară. Amplasarea LED-ului de iluminare de pe faţa aparatului nu este foarte inspirată. În funcţie de cum susţineţi obiectivul, mâna îl poate acoperi. Vizualizarea imaginilor are şi ea o mică problemă. Pentru a vedea detaliile trebuie să faci zoom cu două degete pe ecran. Aceasta nu este o soluţie foarte elegantă şi în unele cazuri gestul nu este recunoscut. Canon nu oferă butoane fizice sau virtuale pentru zoom în imagine. Blitzul includ în pachet s-a dovedid foarte util în spaţii închise.
Canon EOS M este disponibil în ţara noastră la preţul de 2.999 lei împreună cu obiectivul din kit.
Canon a intrat târziu pe piaţa aparatelor foto mirrorless şi are momentan o singură soluţie, dedicată utilizatorilor care vor să schimbe aparatul foto compact. EOS M este bine construit şi vine iniţial cu o două obiective: 18-55 mm şi 22 mm. Cei care nu sunt obişnuiţi cu o interfaţă tactilă pe ecran vor avea nevoie de puţin timp de acomodare. În final, EOS M s-a dovedit a fi uşor de utilizat, chiar şi fără clasicele butoane şi rotiţe.
Mă aşteptam la performanţe mai bune la capitolul focalizare. Toate mirrorless-urile au probleme aici, însă EOS M este puţin mai lent decât alte modele. Tind să cred că producătorul va îmbunătăţi acest aspect într-un viitor model. Grip-ul va trebui şi el să fie schimbat. Preţul este puţin cam mare pentru ceea ce oferă aparatul, pe piaţă fiind mai multe mirrorless-uri care costă mai puţin şi pot să ofere o experienţă mai bună
calitate bună a imaginii
construcţie robustă
ecran cu rezoluţie mare
filmarea video are o calitate bună
compatibil cu alte obiective Canon, prin adaptor
blitz capabil în pachet
focalizare lentă
zoom în imagine dificil
grip superficial
puţin cam scump faţă de alte mirrorless-uri