Producătorul de camere foto și video Canon a anunțat că va oferi contra cost un update de firmware pentru seria mirrorless EOS R, pentru a adăuga anumite funcții necesare unui anumit tip de utilizatori. Este vorba despre cei care doresc să facă filme de animație pe cadre, noul software permițând captarea prin port-ul USB a unei calități superioare a imaginii. Din păcate, cei care au cheltuit deja sute sau mii de euro pe camere și obiective, trebuie să mai scoadă din buzunar încă 100 de dolari pentru a avea acces la aceste funcții.
Este drept că acest caz de utilizare pentru camerele foto Canon EOS R este unul de nișă. Nu sunt foarte mulți clienți la nivel mondial care fac filme cu animație „stop motion”, iar în cazul de față este vorba despre ajustarea rezoluției pe modul „live view” pentru a fi afișată la o calitate înaltă în software-ul Dragonframe, folosit pentru astfel de filmări.
Fără noul update de 100 de dolari, camerele Canon EOS R afișează în acest software o rezoluție de 960 x 640, aceeași rezoluție pe care o afișează și pe ecranul camerei atunci când este folosită în mod Live View. După aplicarea acestui update, rezoluția crește la 1920 x 1280, adică de patru ori, pentru o rezoluție Full HD pe format 5:4. De asemenea, utilizatorii vor avea acum acces la funcția de „peaking” la focalizare manuală atunci când camera este conectată la USB.
Cu siguranță însă, utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de acest nou software. Totuși, cei care vor să îl instaleze pe camere vor trebui să le trimită la Canon în service pentru a o face. Alternativ, cei care cumpără o cameră Canon EOS R nouă vor putea adăuga acest software la cumpărare, pentru a evita apoi o vizită la service.
Există însă și câteva dezavantaje, pe care le vor simți cu siguranță cei care folosesc camera și pentru alt tip de filmări, pe o sursă externă. Se pare că pentru a activa rezoluția crescută pentru captura de pe USB, port-ul HDMI nu va mai putea fi folosit. Nu este clar de ce software-ul nu permite ambele tipuri de output video și nici de ce nu va exista o opțiune în meniu pentru a comuta între cele două moduri. De altfel, și prețul pentru un astfel de update pare să fie nejustificat.
Dar Canon nu este singura companie care cere bani pentru activarea unor funcții software pe dispozitivele lor foto sau video. Panasonic și Sony sunt de asemenea vinovați de astfel de practici. Cel mai celebru este modul V-Log, care permite înregistrarea pe camere Panasonic GH4 și GH5 într-un format de culoare neutru, mult mai ușor de modificat în post procesare pentru a arăta mai bine la final, care costă de asemenea 100 de euro pentru activare.
(via UberGizmo)