În ultimii ani se inovează din ce în ce mai puţin în domeniul camerelor foto DSLR. După ce Nikon şi Canon au integrat funcţii avansate de filmare pe camerele de top din oferte, fiecare model nou anunţat pare a fi doar un mic pas înainte fără să aducă ceva cu adevărat mai bun faţă de ce se găseşte deja pe piaţă. Ei bine, Canon crede că a găsit soluţia, zvonurile oferind detalii despre noi membri ai familei de produse 5D, cu senzori cel puţin impresionanţi.
Este vorba despre noile aparate foto încă neanunţate în mod oficial, EOS 5Ds şi EOS 5Ds R, ambele urmaşe ale deja celebrului 5D Mk III. Seria 5D este una dintre cele mai apreciate de către fotografi şi videografi, întrucât oferă întotdeauna senzori full-frame pentru imagini cu nivel redus de zgomot şi unghiuri mari cu lentilele potrivite, cât şi capabilităţi de filmare de nivel profesional. Ei bine, cei doi membri noi vor aduce câteva noutăţi care vor întoarce cu siguranţă câteva capete.
În primul rând, fiecare va dispune de un senzor CMOS de 50,6 megapixeli, care va capta imagini la o rezoluţie nemaivăzută pe un aparat foto în format pe 35mm destinat consumatorilor. Pentru a face faţă rezoluţiei înalte, Canon a integrat procesorul său de imagine Dual DIGIC6, care oferă posibilitatea de a capta cinci cadre pe secundă. Din păcate însă, în ciuda rezoluţiei mai mari şi a procesorului mai puternic, cele două aparate oferă acces doar la setări ISO între 100 şi 6400.
Sistemul de autofocus primeşte de asemenea atenţie, împrumutând elemented de la modele mai noi din game inferioare. Avem de a face cu un sistem autofocus în 61 de puncte care funcţionează în mod clasic, cât şi cu sistemul proprietar ITR (Intelligent Tracksing and Recognition), care poate să urmărească subiectul în cadru pentru filmări şi fotografii în rafală clare. Alte specificaţii includ un corp realizat din aliaj de magneziu, un ecran de control personalizabil, capabilitatea de a salva sesiuni de timelapse direct în format video, cât şi un temporizator pentru imagini cu expunere mai lungă de 30 de secunde.
Şi totuşi care sunt diferenţele între cele două modele? Cum deja ne-am obişnuit deja, avem de a face cu un model standard, sub forma lui 5Ds, cât şi cu unul care nu are filtru trece-jos pentru imagini mai bine definite, dar cu aberaţii mai pronunţate. Având în vedere că avem deja o listă aproape completă de specificaţii cât şi o imagine de presă cu noul 5Ds, probabil că un anunţ oficial nu este tocmai departe.