Canon SX260 HS face parte din populara linie SX de camere foto compacte cu super-zoom şi înlocuieşte modelul Canon SX230 HS, o cameră foto foarte apreciată din oferta Canon pentru anul 2011.
Noul model vine cu mai multe îmbunătăţiri, dintre care cea mai proeminentă este extinderea plajei pentru zoom optic, de la 14X la 20X. Obiectivul retractabil dispune de sistem optic pentru stabilizarea imaginii şi este cuplat unui senzor cu rezoluţie 12.1 MP, de tip BSI (backside illuminated). Sistemul Canon HS (High-Sensitivity) a fost păstrat şi pentru SX260, servind la obţinerea unor imagini de mai bună calitate în condiţii de luminozitate scăzută.
Descriere
Canon PowerShot SX260 HS se prezintă într-un corp suplu, disponibil în versiuni de culoare neagră, roşu sau verde. Spre deosebire de predecesorul său, Canon SX260 HS include o zonă de grip pentru mai multă siguranţă în manevrare.
Alături de obiectiv avem un LED menit să asiste focalizarea imaginii, iar deasupra se află un blitz retractabil, ce este ridicat numai atunci când luminozitatea ambiantă impune folosirea sa. Tot deasupra găsim un set de microfoane stereo, butonul pentru obturator cu inel pentru zoom şi butonul Power.
Din spate, Canon SX260 HS ne întâmpină cu un ecran spaţios de 3 inch, ce se poate lăuda cu rezoluţie 461k pixeli şi acoperire 100% a cadrului fotografiat. Alături avem rotiţa cu modurile de fotografiere, un buton dedicat pentru funcţia de filmare, buton pentru vizualizarea colecţiei de imagini, respectiv butoane pentru ajustarea parametrilor de fotografiere şi parcurgerea sistemului de meniuri.
Bateria şi cardul SD împart acelaşi locaş în partea de jos a dispozitivului, iar pe una din laturi găsim conectorii miniHDMI şi miniUSB, acoperiţi de un capac de plastic.
Adresată utilizatorilor avansaţi şi începători deopotrivă, Canon PowerShot SX260 HS pune la dispoziţie atât un mod Manual de fotografiere, cât şi un mod Smart Auto, capabil să ajusteze automat parametrii de captură pentru aproape orice condiţii de fotografiere. Pentru modelul SX260 HX, Canon a inclus un mod Smart Auto cu sistem Face ID şi o paletă de 58 scene de fotografiere predefinite.
Lista facilităţilor continuă cu un mod de fotografiere în rafală cu viteză de 10.3 cadre pe secundă, funcţie de filmare cu rezoluţie Full HD 1080p şi un receptor GPS, ce poate servi la etichetarea pozelor în funcţie de locaţia unde au fost obţinute şi înregistrarea traseelor parcurse în vacanţă.
Specificaţii
Calitatea imaginii
Canon SX260 HS profită din plin de senzorul iluminat din spate cu care este echipat, oferind imagini de o calitate bună în ansamblu.
Mici probleme apar la vizualizarea pozelor în mărime naturală, mai ales cele care conţin multă vegetaţie, unde detaliile fine pot apărea puţin şterse. Pierderile de calitate sunt însă nesemnificative şi pot trece uşor neobservate pentru cei mai puţin exigenţi.
Performanţele ansamblului optic sunt în general bune, fără probleme de focalizare şi doar un pic de distorsionare a imaginii către margini. Efectul poate fi observat mai ales în pozele ce surprind clădiri cu linii drepte şi în general nu afectează prea mult calitatea imaginii.
Pozele cu blitz ies destul de bine, mai ales că şi în lipsa acestuia nivelul de zgomot nu urcă la valori alarmante.
Modul de filmare face uz de formatul de compresie MJPEG, mai puţin eficient decât cel H.264 folosit de majoritatea camerelor video, telefoane inteligente şi unele modele de camere foto. Din cauza acestui compromis, dimensiunea fişierelor rezultate este destul de mare, un minut de material video cu rezoluţie 1080p ajungând să ocupe 280 MB. Lungimea unui clip video filmat la rezoluţie Full HD este limitată la 30 minute, presupunând desigur că există suficient spaţiu disponibil pe card-ul de memorie.
Calitatea filmării este foarte bună, imaginile având un nivel ridicat al detaliilor şi fără artefacte de compresie deranjante. Sistemul de stabilizare a imaginii îşi face bine datoria, iar cele două microfoane stereo dau rezultate destul de bune.
Alături de modurile obişnuite de filmare avem şi un mod de captură cu încetinitorul, ce permite filmarea timp de 30 secunde la o viteză de 120 sau 240 cadre pe secundă.
Receptorul GPS
Activarea receptorului GPS permite adăugare coordonatelor de localizare GPS în EXIF-ul fiecărei poze obţinute de camera foto.
Pentru aflarea locaţiei unde a fost obţinută o fotografie anume putem apela la aplicaţia gratuită IrfanView, instalată împreună cu pachetul opţional de componente plugin. Vizualizarea coordonatelor GPS este realizată apoi din meniul Image -> Information, urmată de apăsarea butonului EXIF Info.
EXIF-ul cuprinde informaţii detaliate despre fotografie, cum ar fi aparatul cu care a fost obţinută, setările şi chiar locaţia sau geotag-ul. Presupunând că avem instalată deja aplicaţia Google Earth, putem da click pe butonul Show in Google Earth pentru a vizualiza locaţia exactă unde a fost obţinută fiecare poză. Alternativ, putem apela la serviciile GeoHack pentru o hartă generală a locaţiei vizate.
Alte aspecte
Canon SX260 HS este una dintre cele mai rapide camere foto pe care am avut ocazia să le testez, capabilă să pornească şi să obţină prima poză în cel mult două secunde. Pozele următoare se obţin chiar mai repede, întârzierea dintre apăsarea butonului pentru obturator şi obţinerea efectivă a unei poze fiind de cele mai multe ori insesizabilă, excepţie făcând doar scenele obţinute în condiţii de luminozitate redusă, unde este necesar mai mult timp pentru focalizarea imaginii.
Blitz-ul retractabil este mai degrabă incomod, extinderea sa exact în momentul apăsării butonului pentru obturator putând lua prin surprindere utilizatorii care ţin camera foto de margini. Din fericire folosirea lui SX260 HS cu o singură mână nu necesită o îndemânare prea mare.
Ecranul de 3 inch are unghiuri excelente de vizibilitate şi nu pune probleme în lumină puternică.
Cele patru butoane direcţionale ale rotiţei din dreapta ecranului oferă acces rapid la anumite funcţii în modurile foto. Din păcate, acestea nu sunt vizibile tot timpul pe ecran şi necesită un timp de acomodare pentru a le folosi corect
Concluzie
Canon SX260 HS este un aparat foto bine construit şi cu un aspect plăcut, ce demonstrează performanţe bune şi se pretează atât amatorilor, cât şi cei care preferă controlul oferit de setările manuale.
Calitatea imaginii este la un nivel peste medie, atât în modul foto cât şi cel de filmare. Apreciez paleta de culori bogată şi plăcută privirii, nivelul de contrast şi detaliile surprinse în peisajele imortalizate.
Receptorul GPS este o adiţie interesantă pentru cei care vor să poată reveni virtual asupra locaţiilor vizitate, iar modul de fotografiere în rafală este de mare folos în scene dinamice, unde este dificilă surprinderea unui cadru perfect de la prima încercare.
Canon PowerShot SX260 HS are un preţ bun pentru o compactă cu zoom optic mare, chiar dacă un pic inaccesibil publicului larg. Canon SX260 HS poate fi achiziţionat cu aproximativ 1550 Lei, iar dacă ne putem lipsi de suportul GPS avem la dispoziţie şi modelul Canon SX240 HS, cu preţ de aproximativ 1400 Lei.