Cu Nikon D60 îţi iei gândul de la compacte

29.05.2008
Cu Nikon D60 îţi iei gândul de la compacte
Aşii din mâneca lui D60

Nivelul calităţii imaginilor obţinute cu D60 este unul normal, în limitele categoriei în care se incadrează. Că sa le compari cu ceea ce obţii cu apartele compacte… nu ai ce compara. D60 este cu mult peste, vorbim totuşi de o comparaţie între un senzor de aproape 24 x 16mm cu unele de maximum 10 x 7.5mm. Evident calitatea fotografiilor nu se ridică la nivelul celor obţinute cu un Nikon D300, nici nu ar avea cum, dar işi face treaba perfect în zona DSLR entry-level. Pentru a vedea fotografii captate cu Nikon D60 accesaţi galeria multimedia.

Astfel, mai importante devin diversele funcţii care fac diferenţa dintre doi sau mai mulţi concurenţi. De multe ori sunt cele care determină un fotograf să aleagă o marcă sau alta. În cazul lui D60 vorbim în special de: Active Dynamic Lighting (D-Light), stabilizare de imaginie (VR) şi valorile ISO care ajung până la 3200.

D-Light

La prima vedere este o funcţie banală, asta până apuci să te obişnuieşti cu ea şi să constaţi ca foarte utilă. Utilă mai ales utilizatorilor mai puţin tehnici.

În imaginile de mai jos am reprezentat două situaţii în care, folosind D-Light, apar detalii care în mod normal nu ar putea fi captate de un aparat căruia îi lipseşte această funcţie. Prima fotografie (imaginea din stanga) este obţinută cu D-Light activat, fapt care aduce un plus de detaliu pe nisipul plajei. În cea de-a doua se poate observa lipsa detaliilor din jurul trotuarului.

Active Dynamic Lighting

Active Dynamic Lighting

VR

O regulă nescrisă a fotografilor spune aşa: dacă fotografiezi la o distanţă focală 60mm, vei avea nevoie de un timp de expunere 1/60s pentru ca imaginea să nu fie tremurată (evident la fotografiatul din mână). În cazul în care aparatul (sau obiectivul) dispune de stabilizare de imagine acest timp de expunere scade sub 1/30s, chiar la 1/10s; deci cu una, spre două sau chiar trei trepte de expunere. Aceasta poate fi utilă în multe cazuri: fie poţi folosi o valoare ISO mai mică (adică vei creşte calitatea imaginii), fie poţi fotografia în condiţii de iluminare scăzute, sau poţi folosi obiective mai puţin luminoase (a se inţelege: care au diafragma peste F4). Mai jos am pus doua imagini obţinute în aceleaşi condiţii, la care timpul de expunere a fost 1/10s. Cred că este destul de clar în care dintre imagini am avut VR activat. În altă ordine de idei, nici nu mă gândesc să mă aventurez în valori 1/10s cu un aparat / obiectiv fără VR. Ei bine, cu un D60, dotat cu obiectivul kit 18-55mm VR, situaţia se schimbă radical.

Nikon D60 VR

ISO100 vs. ISO3200

D60 este dotat cu modul HI, care practic urcă ISO până la 3200, însă nu vă recomand să îl folosiţi decât doar în cazuri extreme. Zgomotul de imagine se observă imediat, deja de la ISO1600. Vorbesc acum din perspectiva unui fotograf profesionist, căci pentru un utilizator normal, obişinuit cu fotografiile făcute eventual cu telefonul, calitatea de la ISO3200 este una acceptabilă, iar cea de la ISO1600 o putem numi calitate de print (nu uitaţi, comparat cu un telefon)

Sensibilităţile ISO ale lui Nikon D60

Nikon D60 în prim plan

Nikon D60 este una dintre cele mai recente apariţii pe segmentul de piaţă al camerelor foto DLSR. Chair şi acest segment este împarţit la rândul lui în mai multe categorii, în funcţie de necesitatea sau pregatirea tehnica a utilizatorului. Nikon a plasat D60 în zona nepretenţioşilor, sau nepregătiţilor, sau a celor care doresc sa scape de calitatea relativ scazută a imaginilor obţinute cu aparatele “normale”. Tot mai mulţi utilizatori se orientează către aparatele DSLR, iar tendinţa se observă şi peste graniţe. Concluzia e simplă: turiştii trec pe DSLR. Preţurile tot mai scazute şi dimensiunile din ce în ce mai mici fac din aceste DSLR-uri entry-level adevărate aparate de luat în concedii. Cum Nikon D60 este printre ultimii sosiţi, l-am gasit interesat şi am decis să îl testăm.

Nikon D60

D60 vine să înlocuiască nu unul, ci doua modele precedente: D40, respectiv D40x. Acestea două sunt primele camere foto DSLR „de începători” din partea Nikon, modele care au avut ceva priză la public. Modelul D60, lansat în ianuarie anul acesta, nu aduce o îmbunătăţire a rezoluţiei faţă de D40x, tot 10MP, însă modificări există şi sunt foarte importante.

În zona 10MP, principalul concurent este Canon 400D, faţa de care D60 este superior din punct de vedere al dotărilor. Este şi normal deoarece 400D-ul este mai bătrân cu mai bine de un an decât concurentul Nikon. Ca răspuns Canon a lansat la scurt timp 450D, un 12MP puţin mai avansat decât predecesorul său. O comparaţie a specificaţiilor tehnice a celor trei modele amintite mai sus o găsiti în comparatorul Go4it.

Dimensiuni

Nikon D60 este unul dintre cele mai mici şi deci, cele mai portabile DSLR-uri: 126 x 94 x 64 mm, totalizând 522g. Este drept şi concurenţii se situează prin apropiere din aceste puncte de vedere, iar daca fotografia „de concediu” este principalul scop al achiziţionării unui DLSR, gama entry-level este prima de luat în calcul.

Nikon D60 Nikon D60 Nikon D60
Urmărește Go4IT.ro pe Google News