Domeniul camerelor foto nu mai este unul „mainstream”, întrucât producătorii au renunțat de mult la modelele cele mai ieftine, care au fost înlocuite în rândul utilizatorilor cu smartphone-uri. Totuși, în zona de medie și în special în cea high-end, companiile încă investesc multe resurse pentru dezvoltarea de noi camere și tehnologii care să ofere capabilități cât mai înalte. După ce am văzut avansuri tehnologice mari din partea Sony, Canon și Panasonic în ultimii ani, a venit vremea și pentru un nou „flagship” de la Fujifilm: X-H2S, un aparat mirrorless cu capabilități avansate de fotografiere și filmare.
Acest model pare să fie gândit atât pentru fotografi avansați, cât și pentru vloggeri sau chiar pentru utilizarea în medii profesionale. Noul Fujifilm X-H2S este „urmașul” modelului X-H1, lansat în urmă cu patru ani, însă reprezintă un upgrade major în această zonă de performanță în portofoliul companiei japoneze.
Noul aparat este echipat cu un senzor CMOS stacked retro-iluminat de 26,2 megapixeli pe format APS-C, nu full frame. Alegerea unui senzor de acest gen oferă însă câteva avantaje clare, în special în zona de filmare, care pare să fie lucrurl pe care s-au concentrat cel mai mult inginerii Fujifilm. Acest senzor permite filmarea în rezoluție de până la 6.2K la 30 de cadre pe secundă și beneficiază de un stabilizator de imagine intern (IBIS) care oferă 7 stop-uri de stabilizare, permițând filmarea din mână, fără un trepied sau un gimbal.
Acesta este și primul aparat de la Fujifilm care permite înregistrarea internă de material video în format ProRes, unul dintre cele mai apreciate formate în domeniul profesional. Acesta oferă o compresie care păstrează detaliile, claritatea culorilor și permite modificarea acestora în post-producție. Pe lângă filmarea la 6,2K, există și filmare în 4K de până la 120 cardre pe secundă sau Full HD la 240 FPS. Desigur, există filmare în format F-Log2, pentru o plajă dinamică cât mai mare în filmări. Înregistrarea internă se face pe carduri CFExpress sau SD, în funcție de rezoluție și format, dar există și posibilitatea de a înregistra pe un dispozitiv extern prin HDMI 2.1, în format ProRes RAW.
Fujifilm spune că nu vor fi probleme majore cu încălzirea aparatului, putând filma până la 4 ore în 4K la 60 FPS fără pauze la o temperatură ambientală de 25 de grade. Există și un accesoriu extern pentru răcire, care adaugă un ventilator extern, pentru filmarea în soare puternic.
Când vine vorba despre fotografie, noul aparat permite înregistrarea a până la 40 de cadre pe secundă în modul cu obturator electronic, sau 15 cadre pe secundă cu obturator mecanic, ambele cu focalizare automată activată. Buffer-ul permite 175 de cadre în format compressed RAW în modul electronic și 400 cadre în modul mecanic. Noul sistem de focalizare include predicții de mișcare și îmbunătățiri în condiții de contrast scăzut, cât și recunoașterea fețelor, ochilor sau ale animalelor, sau vehiculelor precum mașini, biciclete, avioane sau trenuri.
Acest model intră în concurență directă cu aparatele noi de la Canon, precum noul EOS R7, care are caracteristici similare. Prețul lui Fujifilm X-H2S este însă unul din zona premium: 2.500 dolari americani pentru body, același preț precum modelul full-frame de la Canon, EOS R6. Totuși, la capitolul filmare, noul Fujifilm este mai degrabă apropiat de EOS R5, care costă mult mai mult (minus filmare 8K). Accesoriul de răcire va costa 200 dolari, grip-ul vertical 400 dolari iar noile lentile anunțate alături de X-H2S pornesc de la 900 dolari pentru XF18-120 mm f/4 LM PZ WRși 2.000 dolari pentru XF150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR.
sursa: Engadget