Accesorii
Este destul de ciudat să vorbeşti despre nişte aparate foto capabile de a lucra în reţea. Şi nu în orice reţea, ci într-una wireless. Aşadar, prin pachetul de opţionale găsim module care permit conectarea lui D3, dar şi a lui D300, la un calculator pe care pot fi salvate rapid pozele. De asemenea, cinci astfel de aparate de fotografiat pot lucra într-o reţea wireless, adică un utilizator poate vedea de pe o cameră ce au stocate pe carduri celelalte.
Alături de D3, Nikon a lansat şi cinci obiective noi: AF-S 14-24mm f/2.8G ED, AF-S 24-70mm f/2.8G ED, AF-S 400mm f/2.8G ED VR, AF-S 500mm f/4G ED VR, AF-S 600mm f/4G ED VR.
Preţuit / Nepreţuit
Principalul, şi cam singurul concurent al lui Nikon pe domeniul High End al aparatelor DSLR, este Canon. Excludem evident soluţii ultra-profesionale gen Hasselblad, care se cumpără doar pe comandă. Aşadar, Nikon D3 concureză cu seria 1Ds de la Canon. În ceea ce priveşte preţul, Nikon este superior (sau inferior?). D3 are un preţ recomandat de 5.000€, în timp ce Canon oferă EOS-1Ds Mark III în jurul a 8.000€.
Mulţi fotografi profesionişti au deja marca de suflet, iar noile vârfuri de gamă de la Canon şi Nikon nu le vor crea nedumeriri la achiziţie. Acest aspect este influenţat foarte mult şi de echipamente. Dacă un fotograf are o gamă largă de obiective şi accesorii, schimbarea mărcii presupune şi schimbarea lor, iar acest lucru se traduce prin costuri suplimentare foarte mari. Cele două produse de care vorbesc sunt remarcabile, dar nu cred că sunt aşa de impresionante cât să determine profesioniştii să îşi schimbe întreg arsenalul foto.
Nikon a reuşit să păzească foarte bine două proiecte de-ale sale, primele informaţii care prevesteau D3 şi D300 fiind scăpate pe Internet cu doar 24 de ore înaintea lansării lor oficiale. Dacă despre D300 am vorbit deja pe scurt, lui D3 merită să îi acordăm ceva mai multă atenţie; este de fapt noul punct de referinţă în domeniul profesional al fotografiei digitale.
Singurul aspect la care Nikon păleşte serios în faţa Canon, în ceea ce priveşte vârfurile de gamă, este numărul megapixelilor. Dacă D3 oferă 12.1 MP (4256×2832 pixeli), Canon cu al său EOS-1Ds Mark III ridică ştacheta la 21 MP. Se pare că şi Canon a păstrat secret modelul mai sus amintit, altfel Nikon poate ar fi intervenit cu un senzor de rezoluţie ceva mai mare. Oricum, a fost o surpriză pentru toţi faptul că ambele companii şi-au înnoit gamele de aparate DSLR, iar aceasta s-a întămplat în aceeaşi săptămână.
D3 are cu ce se mândri
D3 este de astăzi cel mai performant aparat foto DSLR al companiei, fiind şi cel cu care compania îşi face intrarea în clubul select al camerelor cu senzor „full-size” (36×24 mm). Diferenţa dintre senzorul de 21 MP utilizat de Canon şi cel de la Nikon de 12 MP este o armă cu două tăişuri. Canon are de partea sa o rezoluţie superioară, dar înghesuirea mai multor pixeli pe aceeaşi suprafaţă fizică, înseamnă zgomot în imagine mai pronunţat decât la 12 MP. Astfel, D3 este capabil de a lucra cu valori ISO mari la un nivel al zgomotului din imagine redus. Camera acoperă în mod normal valori ISO cuprinse între 200 şi 6400. DAR, dispune de încă trei valori fixe: ISO 100, ISO 12800 şi, incredibil, ISO 25600.
Noul senzor CMOS utilizat în D3 este secondat de un nou procesor de imagine, EXPEED, capabil de captură în rafală la 9 cadre pe secundă. Recordul în domeniu este deţinut de Canon cu precedentul model Mark III, EOS-1D (10fps), dar care nu deţine un senzor „full-size”. D3 poate urca chiar la 11fps dacă se optează pentru o rezoluţie puţin mai mică, 5 MP.
D3 se mai laudă cu ecranul de 3” format din 920.000 de pixeli ce suportă funcţia Live View, adică scena este afişată şi pe LCD, exact ca la aparatele foto „normale”.