Concluzie
Nikon S60 este o cameră ultracompactă care apelează la design şi facilităţi avansate pentru a se face atrăgătoare publicului larg. Din nefericire, ea nu a reuşit să ne convingă că merită un loc, fie el cât de mic, în trusa de gadgeturi pentru vacanţă. Trecând peste controlul facil cu ajutorul ecranului touchscreen, procesarea imaginilor în aparat şi toate funcţiile menite să-l ajute pe utilizator, S60 oferă o calitate mediocră a imaginii. Singurul cadru în care pozele au putut fi considerate acceptabile a fost în aer liber, folosind valorile ISO 64 şi 100. Dacă nu sunteţi un utilizator prea pretenţios şi doriţi să-i impresionaţi pe cei din jur cu un aparat mic şi sofisticat, Nikon S60 poate fi o alegere inspirată. Preţul aparatului este de aproximativ 1.300 lei.
Plusuri şi minusuri:
[+] navigare mai rapidă prin meniuri datorită ecranului sensibil la atingere
[+] funcţii utile pentru fotografii amatori
[+] zoom optic 5x într-un format foarte compact
[–] calitate mediocră a imaginii
[–] valori ISO mari inutilizabile
[–] ecranul se murdăreşte uşor
Din dorinţa de-a crea camere compacte cât mai uşor de folosit de către utilizatori, Nikon a apelat la ecranul LCD cu touchscreen. Modelul Coolpix S60, vârful de gamă de pe segmentul ultracompactelor, este primul dotat cu un astfel de ecran sensibil la atingere. Aparatul se adresează celor care doresc o cameră mică, elegantă şi care să nu le dea bătaie de cap atunci când vor să imortalizeze câteva cadre în familie sau în vacanţe.
Construcţie
Cu un corp de doar 22 mm grosime, Nikon S60 poate fi considerată o cameră destul de subţire. Producătorul a folosit materiale de calitate, iar construcţia este solidă. Carcasa este realizată din plastic lucios, cu inserţii metalice pe cele două laturi. Spatele este acoperit integral de ecranul LCD cu diagonala de 3.5” şi aspect wide. Singurele butoane de care dispune aparatul sunt cel pentru pornire/oprire şi declanşatorul.
Pe latura stângă se află microfonul şi difuzorul încorporat, indicate prin câteva perforaţii ale carcasei. Pe latura dreaptă se află un conector HDMI de dimensiune redusă prin care se pot afişa imaginile şi reda clipurile video din memorie pe un LCD TV. Din păcate, cablul adaptor trebuie achiziţionat separat, nefiind inclus în pachet. Bateria şi cardul de memorie sunt acoperite de un capac metalic pe latura inferioară a aparatului.
Lentilele obiectivului intern sunt protejate de un capac metalic ce se deschide şi se închide automat la pornirea şi oprirea aparatului. Blitzul este amplasat central, iar în dreapta obiectivului se află senzorul de luminozitate. În pachet se găseşte încărcătorul pentru acumulator, cablul de conectare la calculator pe portul USB, un şnur şi un stilus pentru ecran.
Dotări
Senzorul foto are o rezoluţie de 10 MP şi o dimensiune de 6,16×4,62 mm (1/2.3”). Deşi este puţin mai mare decât senzorii din generaţia anterioară cu 5-7 MP, el are totuşi o densitate mult mai mare de pixeli pe milimetru pătrat, ceea ce se traduce de obicei printr-o calitate mai slabă a imaginii. Obiectivul intern oferă un impresionant zoom optic 5x, fiind depăşit la acest capitol doar de modelele EX-V7 şi EX-V8 de la Casio cu 7x. Distanţa focală echivalentă pentru formatul 35 mm este de 33-165 mm, iar apertura este destul de limitată la f/3.8-4.8.
Senzorul foto poate lua valorile ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600 şi 2000, iar la rezoluţie de doar 5 MP se pot realiza fotografii chiar şi cu ISO 3200. Stabilizarea imaginii se face prin intermediul sistemului Vibration Reduction care contracarează mişcarea aparatului prin mişcarea senzorului. Ecranul nu este folosit în totalitate pentru afişarea cadrului. Zonele laterale sunt folosite pentru butoanele care care în mod normal se găseau lângă afişaj. Nikon S60 suportă carduri de tip SD şi SDHC, fiind dotat şi cu o memorie internă de 20 MB. Autonomia specificată de producător pentru baterie este de aproximativ 140 de cadre.