Olypmpus a anunţat succesorul popularei camere mirrorless OM-D EM-5: noul Mark II. Acesta păstrează cele mai bune elemente ale originalului, îmbuntătăţind însă atât designul cât şi capabilităţile sale, rezultând unul dintre cele mai performante aparate foto mirrorlessd e pe piaţă. De departe cea mai interesantă adiţie este însă capabilitatea de a realiza fotografii la 41 de megapixeli, deşi dispune de un senzor de numai 16 megapixeli.
La prima vedere nu multe s-au schimbat. Din poze ai putea spune că este acelaşi aparat, însă la o privire mai atentă se pot observa dimensiunile uşor crescute. EM-5 Mark II este puţin mai gros şi mai greu cu 40 de grame, însă diferenţele în dimenisuni sunt justificate de câteva noi elemente de design. De exemplu, display-ul este acum rabatabil pe orizontală şi odată scos poate fi rotit în jurul axei la 180 de grade. Această capabilitate va fi apreciată atât de cei care doresc să realizeze fotografii fără să se uite prin vizorul digital, cât şi de către videografi.
Şi că tot vorbim despre vizor, acesta este împrumutat de la modelul high-end OM-D E-M1, oferind 2,36 milioane de pixeli pe un display cu suprafaţă extrem de mică. Tot de la E-M1 a moştenit şi procesorul de imagine TruePic VII, care oferă capabilitatea de a capta 10 cadre pe secundă. La capitolul captură video, Olympus a integrat setări avansate, cu posibilitatea de a seta frecvenţa cadrelor (24, 25, 30 sau 60 de cadre pe secundă). Capturile la setări maxime sunt înregistrate cu un bitrade de 77 mbps, de ajuns pentru a oferi imagini clare care pot fi folosite în materiale profesionale.
Sistemul de stabilizare care a debutat pe E-M5 se întoarce, însă a fost îmbunătăţit. Acesta foloseşte acelaşi sistem pe cinci axe care oferă senzorului mobilitate pentru a asigura imagini clare în orice situaţie. Desigur, cel mai interesant aspect al acestui aparat este modul în care captează imagini la 41 de megapixeli. Senzorul dispune de un mecanism care îl poate mişca şi astfel poate acoperi o zonă mai mare. Fotografiile de dimensiuni mari sunt rezultatul a 8 imagini separate lipite prin intermediul software-ului intern al aparatului. Există însă câteva limitări. Fotografiile trebuie făcute cu ajutorul unui trepied, iar setările disponibile sunt limitate. ISO-ul nu poate depăşi limita de 1600, iar diafragma trebuie să aibă o valoare de f/8 sau mai mare.
Desigur, toate acestea vin cu un preţ destul de mare ataşat. Aparatul fără obiectiv se va găsi şi în magazinele din România la un preţ de 5.299 lei