Olympus a introdus pe piaţă camerele foto compacte rezistente. Ele eliminau acea teamă c-ai putea să distrugi un gadget într-un simplu moment de neatenţie. Aparatele rezistau la căderi, la praf şi apă, precum şi la temperaturi scăzute. Seria Tough a primit anul acesta un design nou şi câteva facilităţi interesante. O să vă fac cunoştinţă în continuare cu Olympus Tough TG-1.
Până acum, aparatele foto din seria Tough foloseau un obiectiv intern vertical, senzorul fiind amplasat paralel cu baza aparatului. Olympus a mutat acum senzorul în centru şi a folosit un obiectiv intern cu zoom optic 4x într-un corp de 29 mm grosime. Pe capacul metalic frontal se află o zonă de grip cauciucată care va fi apreciată în multe situaţii. Ne gândim aici la folosirea aparatului cu mănuşi sau sub apă, unde aderenţa materialului va fi foarte apreciată.
Pentru că vorbim despre construcţie, să menţionăm punctele forte ale carcasei lui Olympus TG-1. Ea rezistă la o cădere de la o înălţime de 2 m, suportă o greutate de 100 kg şi poate funcţiona la o adâncime de maxim 12 m. Acestă ultimă facilitate este dată de garniturile cu care sunt dotate cele două capace ale aparatului. Ele vin şi cu un sistem de securizare ce împiedică deschiderea accidentală. Conform producătorului, Olympus Tough TG-1 va funcţiona la o temperatură de -10 grade Celsius, un fapt demn de reţinut pentru cei care practică sporturi de iarnă.
În stânga ecranului OLED de 3” se află o altă bandă de cauciuc. Butoanele şi rotiţa cu modurile de fotografiere sunt amplasate în dreapta ecranului. Ele sunt puţin cam mici pentru un aparat ce poate fi folosit şi cu mânuşi. Rotiţa ar putea fi în unele cazuri mai greu de învârtit. Pe latura superioară a lui Olympus TG-1 se află o protuberanţă ce indică prezenţa unui modul GPS în carcasa aparatului. Inelul din jurul obiectivului poate fi detaşat pentru a face loc unui convertor wide. El este rezistent la apă, aşa că este cât se poate de potrivit pentru a prinde cât mai mulţi peşti în cadru.
Olympus TG-1 vine cu un senzor CMOS de tip BSI. Acesta este un lucru bun în sine, însă problema stă în dimensiunea senzorului. Pixelii mici vor afecta calitatea imaginii, Olympus folosind un senzor cu dimensiuni obişnuite pentru segmentul în care se încadrează TG-1. Aparatul vine cu tehnologia iHS, care permite o procesare foarte rapidă a imaginilor. Aşa se face că există un mod de fotografiere în rafală cu 60 fps la o rezoluţie de 3 MP. De asemenea, Olympus TG-1 porneşte foarte repede şi este gata să facă prima fotografie în mai puţin de o secundă.
Modulul GPS din dotarea aparatului poate fi folosit pentru localizarea ulterioară a imaginilor, cu ajutorul unui soft specializat sau al unui serviciu online. Poate cea mai importantă facilitate a aparatului, din punct de vedere al rezultatelor foto, este obiectivul cu diafragmă foarte deschisă, F2.0. El permite folosirea unui ISO mai mic sau a unui timp de expunere mai mic pentru a obţine aceleaşi rezultate oferite de un aparat cu un obiectiv mai puţin luminos. De asemenea, un F mic ajută la obţinerea unor imagini artistice cu fundalul foarte neclar, aşa cum puteţi vedea mai jos.
Din păcate, Olympus Tough TG-1 nu va excela la acest capitol. Cei care nu au pretenţii prea mari nu cred că vor avea o problemă în legătură cu imaginile realizate de aparat. Calitatea imaginii este la acelaşi nivel cu ce oferă majoritatea aparatelor foto din segmentul compact la ora actuală. Cele care se remarcă au un senzor mai mare sau mult mai mare. Obiectivul îşi are şi el o parte din vină, oferind imagini cu câteva zone uşor neclare la periferie.
Olympus a preferat să folosească un algoritm destul de puternic pentru eliminarea zgomotului de imagine. În plus, nivelul de sharpness folosit este şi el mare. Aşa se face că apar artefacte de procesare încă de la ISO 100, iar la ISO 200 încep să fie afectate detaliile fine. La ISO 400 şi ISO 800 imagienea este curată, însă în cazul ulimei valori, detaliile încep să se piardă. Aşa cum puteţi vedea, unele detalii pot să dispară complet la ISO 1600. Ultimele două valori ISO nu sunt recomandate.
Calitatea filmărilor realizate cu Olympus TG-1 nu este rea dacă lumina din cadru este foarte bună. Nu putem vorbi despre înaltă definiţie, însă clipul va arăta bine pe un ecran LCD full HD. Compresia se face cu codec-ul H.264, iar fişierul este scris pe card în container MOV. Cu microfoanele aflate unul lângă celălalt, efectul stereo este greu de obţinut. Olympus TG-1 permite folosirea zoom-ului optic în timpul filmării, însă microfoanele preiau din zgomotul motoraşului intern. Mai jos găsiţi un clip filmat cu aparatul de faţă.
La fel ca majoritatea aparatelor foto de pe piaţă, Olympus TG-1 oferă posibilitatea folosirii a 23 de moduri prestabilite de fotografiere. Ele sunt optimizate pentru anumite situaţii, cum ar fi realizarea unui portret noaptea sau oferă efecte de imagine. Cu acest aparat se pot realiza imagini panoramice sau imagini 3D. O mare bilă albă primeşte Olympus Tough TG-1 pentru modul macro. În modul Super Macro, aparatul poate focaliza la 1 cm distanţă de sticla obiectivului. Am pozat mai jos o cutie de lemn folosind acest mod.
Producătorul este foarte serios în legătură cu folosirea lui Tough TG-1 pentru filmări subacvatice. Aparatul funcţionează până la adâncimi de 12 m. În ciuda faptului că obiectivul are o deschidere mare la distanţa focală minimă, aparatul poate fi dotat cu un convertor fisheye, rezistent în apă până la aceeaşi adâncime de 12 m. Vreţi să vă scufundaţi şi mai mult? Olympus oferă o carcasă rezistentă până la 45 m şi un adaptor wide compatibil.
Olympus TG-1 este disponibil în ţara noastră la preţul de 1.900 lei. Nu este un preţ mic, în mod special pentru un aparat foto compact, însă TG-1 este o compactă specială.
Chiar şi când deţii un DSLR rezistent la ploaie, tot îţi este frică de faptul că o să-l scapi. Olympus Tough TG-1 te scapă de acest stres. Aparatul rezistă la căzături, lovituri, când este scăpat în apă sau trântit în praf. Mai mult, obiectivul cu F2.0 şi sistemul de stabilizare a imaginii se dovedesc foarte utile şi pot fi folosite pentru obţinerea unor rezultate foarte atractive. Calitatea imaginii nu este unul din punctele forte ale lui Olympus TG-1, însă dacă pozele de mai sus vă plac puteţi să-i acordaţi o şansă. Aparatul va face faţă sezonului rece care se apropie şi va fi în elementul său în vara următoare, la mare.