Superzoom
Olympus SP-570 UZ
1580 RON ; Domo
Olympus SP-570 a mers cot la cot cu Canon SX10 IS, dar până la urmă, după ce am citit review-urile de pe photographyblog, am decis să recomandăm Olympus-ul. Obiectivul permite un impresionant zoom optic 20x susţinut de un sistem dual de stabilizare a imaginii. Cei 10 MP au fost înghesuiţi pe un senzor de acealeaşi dimensiuni ca al modelului SP-560 UZ, fapt ce va influenţa negativ calitatea imaginii. Ecranul LCD a fost mărit la 2.7”, dar rezoluţia sa a rămas aceeaşi. Trebuie menţionată apariţia unui suport pentru blitz extern, compatibil cu modele specifice aparatelor DSLR.
Casio EX-F1
3010 RON ; Shop IT
Deşi aparatele Casio nu sunt atât de populare şi nu se pot compara cu giganţii Canon şi Nikon, trebuie să spunem că, anul acesta, compania recunoscută în special pentru vasta colecţie de ceasuri a lansat Casio EX-F1, primul aparat foto capabil să tragă în rafală la 60 de fps-uri (la rezoluţia maximă de 6 MP) şi să filmeze la un framerate de până la 120 de fps-uri, ce-i drept la o rezoluţie de doar 336 x 96 pixeli. În format HD 720p, clipurile au un framerate de 30 fps. Aparatul dispune de un zoom optic de 12x, iar ecranul LCD are o diagonală de 2.7 inch.
Fujifilm S2000HD
1000 RON ; PC Fun
Camera foto cu 15x zoom optic dispune de stabilizator de imagine dual şi are un senzor CCD de 10 MP. Fujifilm S2000HD reprezintă o achiziţie relativ accesibilă din gama superzoom şi, ca bonus, poate filma în format High Definition.
DSLR
Canon EOS 450D
2060 RON (Body), 2240 RON (Kit 18 – 55 mm IS) ; F64
Succesorul popularului Canon EOS 400D, cel care face încă furori printre persoanele care vor să treacă de la compacte la DSLR-uri, este un aparat pe care vi-l recomandăm cu căldură. Testele realizate de profesionişti scot în evidenţă foarte puţine defecte, iar preţul este bun pentru ceea ce poate Canon EOS 450D. Faţă de 400D, vine cu un senzor de 12.2 MP, fotografiere în rafală la 3,5 fps şi funcţie Live-View.
Nikon D90
3400 RON (Body), 4000 RON (diverse kit-uri) ; F64
Nikon D90 tocmai ce ne-a sosit la redacţie şi va avea parte de un review detaliat în maximum două săptămâni. Alături de funcţiile foto numeroase, Nikon D90 are şi înzestrarea necesară pentru a filma în format HD – noul trend în ceea ce priveşte DSLR-urile, după introducerea funcţiei Live-View. Nikon D90 lasă o impresie plăcută la prima vedere, având un corp masiv bine construit, mai puţin capacul de la baterie care nu este chiar etanş. Pozele au o calitate foarte bună şi sunt lipsite de zgomot la valori ISO ridicate – am fost încântaţi de câteva imagini realizate la ISO 1600. Preţul nu este tocmai unul scăzut, însă e preţul pe care trebuie să-l plăteşti pentru a filma cu un aparat DSLR.
Nikon D60
1500 RON (Body), 1700 RON (Kit 18 – 55 mm) ; F64
Nikon D60, fratele mai mare şi mai puţin dotat al lui D90, a apărut tot anul aceste şi a avut parte deja de un review detaliat pe go4it. Este o alegere foarte bună pentru cei care vor să treacă de la compacte în zona superioară a camerelor foto DSLR. Investiţia nu presupune eforturi prea mari, mai ales dacă ne gândim că preţul este comparabil cu cel al unui aparat superzoom, iar calitatea fotografiilor este incomparabil mai bună în favoarea lui Nikon D60 şi a oricărui alt DSLR.
După telefoanele mobile, camerele foto sunt cele mai căutate gadgeturi la români. Nu poţi să pleci într-un concediu fără să ai asupra ta un aparat foto. Sunt 90 % sigur că tu ai deja aşa ceva, aşa că, de Crăciun sau de Moş Nicolae, ar fi frumos să faci un cadou unei persoane dragi care crezi că şi-ar dori o cameră digitală. Ştiu, nu e tocmai cel mai ieftin cadou, dar noi ne-am gândit să împărţim articolul de aşa natură încât să stârnim atenţia şi persoanelor cu bugete mai reduse, şi celor care sunt interesaţi de performanţe.
Astfel, am grupat camerele în patru categorii (ultracompacte, compacte, superzoom şi DSLR) şi la fiecare categorie vom prezenta pe scurt câte trei aparate: primul remarcabil prin pozele de calitate, al doilea prin facilităţile suplimentare (spre exemplu, rezistent la şocuri, apă, fimare video HD etc.), iar ultimul prin preţul foarte atractiv. Toate aparatele au preţul specificat şi link către magazinul de unde pot fi achiziţionate, iar cele care au sosit anul acesta la redacţia go4it au parte şi de un review complet.
Ultracompacte
Canon IXUS 870 IS
1050 RON ; PC Garage
Se ştie că este foarte dificil să înghesui într-un aparat ultracompact un sistem optic performant, iar cei care sunt atraşi de astfel de aparate pun preţ mai mult pe dimensiuni şi aspect, mai puţin pe calitatea pozelor. Cu toate acestea, există şi ultracompacte decente, cum ar fi Canon Digital IXUS 870 IS. Principalele sale atribute sunt senzorul de 10 MP, zoom optic 4x, procesorul DIGIC 4, stabilizatorul de imagine optic, display-ul de 3 inch, tehnologiile Face Detection, i-Contrast (contrast optim) şi Anti-blur. Aparatul filmează cu sunet la rezoluţie VGA şi 30 de fps.
Olympus mju 1050 SW
Disponibil în curând
Din review-urile citite şi din opiniile cumpărătorilor, Olympus mju 1050 SW nu face poze extraordinare, însă are avantajul de a rezista în condiţii meteo nefavorabile: şocuri, scufundări în apă (până la 3 metri), temperaturi de până la -10 grade Celsius. Câteva specificaţii: 10 MP rezoluţie, 3x zoom optic, filmare VGA la 30 de fps, ecran LCD de 2.7 inch.
Nikon S520
449 RON ; PC Garage
Cei care doresc un aparat stilat la un preţ bun pot opta pentru Nikon S520. În carcasa de 22,5 mm grosime a încăput un grup de lentile ce asigură o apropiere a subiectului de 3 ori. Rezoluţia maximă a fotografiilor este de 8 MP, iar pentru poze cât mai reuşite camera dispune de un stabilizator optic de imagine.
Compacte
Canon Powershot G10
2040 RON ; Emag
Acest aparat se situează la graniţa dintre compacte şi DSLR-uri. Este una dintre cele mai performante camere compacte, la egalitate cu rivala Panasonic LX3. Senzorul mare de 1/1.7 inch are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte calitatea bună a imaginilor (rezoluţia maximă a fotografiilor este de 14.7 MP), la fel şi procesorul DIGIC 4. Obiectivul asigură o plajă focală de 28 mm – 140 mm (5x zoom optic). Marele dezavantaj al acestui aparat este preţul ridicat, la aceşti bani îţi poţi achiziţiona un DSLR care oferă imagini net superioare. Desigur, trebuie să mai şi ştii să-l foloseşti.
Samsung NV24HD
1080 RON ; PC Zone
Samsung nu excelează în domeniul foto însă, aşa cum au reuşit să se impună cu telefoanele, tot cu aceeaşi reţetă au ajuns să cucerească clienţii foto amatori: design frumos, o mulţime de tehnologii şi facilităţi care să ne distragă atenţia de la ce contează până la urmă cel mai mult: calitatea imaginilor. Samsung NV24HD nu se laudă cu poze extraordinare, în schimb filmează la rezoluţie High Definition (1280 x 720) cu 30 de cadre pe secundă. În condiţii de iluminare bune, este chiar mai performant decât o cameră video “handycam” dintr-o generaţie mai veche. Alte specificaţii: senzor de 10.2 MP (1/2.3 inch), 3,6x zoom optic, stabilizator de imagine, Face Detection, LCD de 2.5 inch.
Sony DSC-S780
400 RON ; Market Online
Aparatul foto compact Sony DSC-S780 este cel mai ieftin din lista cu recomandările de Crăciun, dar şi cel mai modest ca dotări: 8 MP, 3x zoom optic, ecran de 2.5 inch cu doar 115.000 pixeli şi filmare la rezoluţie QVGA (15 fps). În orice caz, datorită preţului mic merită luat în considerare. Un astfel de cadou cu siguranţă nu va supăra pe nimeni, dimpotrivă.