Performanţe generale
Greutatea aparatului sau distanţa focală fixă a obiectivelor sunt inconveniente prea mici pentru a afecta experienţa oferită de un DSLR high end precum Sony Alpha A900. Chiar dacă te-ai jucat cu un Canon 400D sau un Nikon D60 tot vei fi uimit de performanţele aparatului de la Sony. Numărul mare de cadre pe secundă şi puterea de procesare brută a celor două procesoare Bionz ajungi să le conştientizezi atunci când vezi că 5 poze la rezoluţie maximă ocupă 100 MB. Când am vrut să descarc cele aproape 900 de imagini realizate în prima parte a testului a trebuit să găsesc un mediu de stocare cu aproape 11 GB liberi.
Ergonomia este un aspect important pentru aparate precum Alpha A900 şi sunt nevoit să menţionez o mică problemă aici. Cele patru butoane aflate pe latura superioară în partea dreaptă, printre care se numără cele dedicate balansului de alb şi valorii ISO, nu sunt chiar uşor accesat rapid. Ele necesită deplasarea mâninii care susţine aparatul şi chiar dacă rotiţele de scroll permit o selectare rapidă, tot poţi fi întrerupt dintr-o serie fotografii. Am folosit de câteva ori butonul de blocare a punctului de focus de pe obiectiv, excelent atunci când vrei sa ajustezi încadrarea.
Ecranul este excelent, aşa cum se cuvine unui asemenea aparat, fiind vizibil în lumină naturală puternic şi având o rezoluţie mare. Pentru test am mai avut şi un blitz profesional Sony HVL-F58AM, un dispozitiv cu multiple funcţii şi setări. Cântărind 440 g atunci când era alimentat de cele patru baterii AA, blitzul sporea greutatea aparatului însă oferea o iluminare precisă şi balansată până la o distanţă de peste 14,5 m. De-a lungul testului am folosit blitzul prea puţin, calităţile obiectivelor în lumină slabă fiind prea atractive.
Concluzie
Este de la sine înţeles că Sony Alpha A900 nu este un aparat foto pentru orice utilizator. În primul rând preţul său este destul de prohibitiv, body-ul putând fi cumpărat cu mai bine de 10.000 lei. De asemenea, obiectivele folosite în test sunt destul de scumpe. Calitatea imaginilor este excelentă din punctul de vedere al unui fotograf amator, dar la nivel profesional lucrurile sunt discutabile. Nu ne-am propus aici să analizăm Alpha A900 în profunzime şi nu am menţionat nimic despre modul RAW pe care mulţi utilizatori pretenţioşi îl folosesc şi care fructifică la maxim performanţele aparatului. Datorită facilităţilor sale, mulţi fotografi amatori ar putea să obţină imagini artistice fără prea mult deranj cu acest aparat. Cumpărarea lui Sony Alpha A900 pentru a-l folosi pe modul Auto ar fi o adevărată risipă de bani.
Plusuri şi minusuri:
[+] senzor full-frame într-un aparat foarte performant
[+] obiectivele Carl Zeiss şi cu F mic permit captura unor imagini superbe
[+] funcţie Dynamic Range şi viteză mare de fotografiere în rafală
[+] una din cele mai bune pentaprisme de pe piaţă
[–] preţul este direct proporţional cu performanţele