Până nu demult, un obiectiv cu zoom optic 30x se găsea pe un aparat foto destul de mare. Denumirea folosită era „bridge”, un aparat ce părea să facă legătură între compacte şi DSLR-uri, deşi el nu se încadra în niciuna din aceste categorii. Cel mai recent exemplu pe care-l pot da este tot un model de la Sony, mai precis HX200V. În ciuda dimensiunilor, acela era un aparat foarte plăcut în utilizare. Acum avem posibilitatea să vă prezentăm modelul cu zoom optic 30x de ultimă generaţie. În comparaţie cu cel de mai sus, Sony HX50V încape într-un buzunar mai generos.
Acest aparat foto este unul compact prin definiţie. Lungimea este mai mică de 11 cm, iar când este închis, grosimea în dreptul obiectivului ajunge la 38 mm. Este drept că Sony HX50V cântăreşte aproape 300 g, însă pentru o plajă focală atât de mare ai nevoie de multă sticlă în obiectiv. Corpul aparatului este metalic în partea din faţă şi se remarcă printr-un grip din cauciuc. Producătorul nu s-a deranjat să-l coloreze pe acesta în culoarea caracasei, iar efectul rezultat este unul plăcut. Deşi nu se ridică la nivelul obiectivului închis, grip-ul oferă un suport decent. Cei care au degetele mai lungi vor avea o mică dificultate în a ţine ferm aparatul în mână.
Panoul superior al lui Sony HX50V ne surprinde cu două rotiţe. Una este pentru modurile de fotografiere, iar cea de-a doua compensează expunerea. Butonul de pornire este uşor accesibil, iar declanşatorul şi rotiţa de scroll din jurul său sunt clasice. Patina pentru blitz are conectori în capăt, ceea ce mă face să cred există câteva accesorii avansate pentru acest aparat, cum ar fi un ocular electronic. Microfoanele folosite pentru filmare sunt amplasate de-o parte şi de alta a patinei. Ele nu înregistrează aproape deloc zgomotul motoraşului de la obiectiv. Blitzul lui Sony HX50V este integrat în carcasă şi se ridică la aproximativ 2 cm deasupra ei atunci când este apăsat butonul aferent de deasupra ecranului.
Pe latura de lângă obiectiv găsim doar un orificiu pentru difuzorul aparatului foto. Pe latura opusă, sub un capac de plastic se află mufa microUSB. Ea poate fi folosită pentru conectarea lui Sony HX50V la calculator sau pentru încărcarea acumulatorului. Acesta se află în locaşul lui de pe latura inferioară a aparatului, alături de slot-ul pentru card SD/MS. Lângă sistemul pentru montare pe trepied găsim ce-a de-a doua mufă a aparatului foto, cea micro HDMI.
Am lasat pentru finalul acestui capitol discuţia despre spatele lui Sony HX50V. Aici găsim o dispunere destul de populară a butoanelor. Iese în evidenţă o zonă specială pentru amplasarea degetului mare, imediat lângă butonul pentru filmare. Ecranul are cinci nivelul de iluminare, este foarte vizibil în lumină naturală, iar unghiurile de vizibilitate sunt excelente. În principiu, un utilizator obişnuit nu va simţi nevoia unui ecran rabatabil.
Cei care se bucură că au găsit un aparat foto foarte compact cu zoom optic 30x ar trebui să înţeleagă că există un compromis important aici: senzorul este foarte mic. Mai precis senzorul CMOS de 1/2,3” al lui HX50V are dimensiunile de 6,2 mm x 4,5 mm. Aceasta nu ar fi neapărat o problemă foarte mare, însă cei de la Sony au decis să pună 21,1 MP (20,4 MP efectivi) pe un senzor cât unghia de la degetul mic. Trebuie spus că nu toţi producătorii de aparate foto compacte fac acelaşi lucru. Olympus a decis la un moment dat că un utilizator obişnuit nu are nevoie de mai mult de 12 MP, iar o bună parte din modelele sale compacte sau mirrorless s-au oprit aici.
O altă dotare ce trebuie menţionată în cazul lui HX50V este sistemul de stabilizare optică a imaginii. Suntem deja obişnuiţi cu SteadyShot-ul de Sony, însă în cazul de faţă el este foarte eficient. Am reuşit să obţin poze clare la 1/6 s cu aparatul ţinut cu două mâini, în condiţiile în care subiectul era static. La distanţă focală maximă, stabilizarea este ok atunci când timpul de expunere nu este foarte mare.
Aparatul foto de faţă este echipat cu un modul WiFi. El se conectează la un router sau la o aplicaţie instalată pe telefonul mobil şi este folosit pentru transferul imaginilor şi al clipurilor. Această facilitate este utilă pentru cei ce doresc să partajeze rapid imaginile. Nu ai întotdeauna la dispoziţie un laptop, însă mulţi au un smartphone cu conexiune la Internet. După ce ai realizat poza, o aduci în memoria telefonului şi poţi s-o postezi pe Facebook, Twitter sau o altă reţea de socializare.
Oricât de bun ar fi procesorul de imagine şi oricâte artificii ar încerca producătorul să pună în practică, un senzor mic cu foarte mulţi megapixeli va da rezultate slabe. Dacă priveşti imaginile pe ecranul aparatului, pe ecranul unui smartphone sau pe afişajul cu rezoluţie mică al unui laptop, s-ar putea să nu fii mulţumit de rezultat. Dacă vrei să te uiţi la detalii şi afişezi imaginea pixel pe pixel vei fi dezamăgit. Poţi să treci cu vederea artefactele de procesare vizibile la ISO 80 şi ISO 100. Din păcate, procesarea devine mult prea vizibilă la valori ISO mai mari şi detaliile dispar. Aşa cum vom vedea mai jos la testul ISO, pozele ajung să aibă un aspect de pastel datorită algoritmilor puternici de eliminare a zgomotului de imagine.
Limitările optice ale obiectivului lui Sony HX50V pot fi uşor observate la zoom 30x. Obiectele nu mai sunt atât de clare, iar contrastul imaginii scade mult. În plus, aberaţiile cromatice sunt des întâlnite. Atunci când nu puteţi folosi blitzul, încercaţi să limitaţi valorile ISO la 1600. Stabilizarea imaginii ajută destul de mult la obţinearea unor poze clare cu un timp de expunere mai mare.
Goana după megapixeli a făcut ca să nu mai avem imagini curate nici chiar la valori ISO minime. Artefactele de procesare sunt vizibile la ISO 80 şi devin din ce în ce mai pregnante. Nici detaliile nu sunt perfecte. Ele încep să fie afectate de la ISO 200, o performanţă cu care nu ar trebui să se laude niciun aparat foto compact. Producătorul a reuşit să elimine aproape în totalitate zgomotul cromatic, însă cred că preţul a fost cam mare. La ISO 800 detaliile sunt pierdute, iar ISO 1600 ar fi ultima valoare acceptabilă chiar şi pentru utilizatorii mai puţin pretenţioşi. Celelalte valori ISO transformă imaginile în pasteluri digitale.
Utilizatorul are mai multe opţiuni pentru filmarea cu Sony HX50V. Aparatul permite înregistrare progresivă cu 50 fps şi 28 Mbps sau 50i cu 24 Mbps sau 17 Mbps, rezoluţia fiind de 1920×1080 pixeli. Compresia se face cu ajutorul codec-ului AVCHD 2.0. Calitatea imaginii este bună, iar sistemul de stabilizare optică a imaginii vă ajută să folosiţi cu încredere chiar şi capătul extrem al plajei focale. Motoraşul pentru zoom al obiectivului se mişcă mai lent în acest mod, iar zgomotul său este foarte puţin preluat de microfoanele aparatului.
1920×1080, 50 fps, 28 Mbps – 100 MB
1920×1080, 25 fps, 24 Mbps – 83 MB
Sony HX50V se laudă cu Clear Image Digital Zoom, o funcţie ce permite în teorie un zoom optic de până la 60x fără pierderea calităţii. Am testat această facilitate, în speranţă că este diferită de zoom-ul digital clasic. Rezultatele obţinute nu au impresionat, în condiţiile în care calitatea imaginii per ansamblu nu este excepţională. Aparatul foto nu este unul din cele mai rapide pe care le-am testat. Parcurgerea plajei focale de către obiectiv este lentă, iar pentru mărirea imaginilor din memorie trebuie să aştepţi puţin. Autonomia oferită de acumulatorul din dotare este bună, iar încărcarea lui prin mufă microUSB este un plus din punctul meu de vedere. Pozele la rezoluţie de 20,4 MP ocupă pe card între 5,5 MB şi 7,5 MB.
Sony DSC-HX50V este disponibilă în ţara noastră cu carcsă neagră sau argintie, la preţul de 1.850 lei.
Se pare că un obiectiv cu zoom optic 30x într-un format atât de compact costă destul de mult. La preţul lui Sony HX50V poţi să găseşti DSLR-uri sau chiar aparate foto mirrorless entry level. Nu le putem compara, însă. Cei interesaţi de acest dispozitiv vor dori să apropie cât mai mult subiectul fără să poarte la gât un aparat mare şi greu. Sony HX50V încape într-un buzunar şi acesta este marele său atu. Calitatea imaginii lasă de dorit, însă nu toţi vor să se uite cu atenţie la toţi cei 20,4 MP ai imaginii.
zoom optic 30x şi încape în buzunar
construcţie solidă şi de calitate
stabilizare optică eficientă
autonomie bună
modul WiFi integrat
calitatea imaginii lasă de dorit
funcţionare lentă în unele momente