Sony își extinde gama de camere video pentru vlogging cu noul ZV-1F, o versiune mai ieftină a modelului ZV-1, lansat în 2020. În timp ce ambele camerele au dimensiuni reduse și sunt similare între ele din punct de vedere al design-ului, noul model ZV-1F pare să fie un model de intrare în gamă, care renunță la anumite capabilități avansate de care vlogger-ii începători probabil nu ar avea nevoie și nici nu ar avea de ce să plătească în plus pentru ele.
Din punct de vedere al construcției, Sony spune că folosește acum mai puțin plastic și mai mult material metalic, ceea ce face ZV-1F o cameră mai „prietenoasă” cu mediul înconjurător. Fiind o cameră compactă, nu ne așteptam la upgrade-uri mari la capitolul senzor și chiar nu este cazul pentru îmbunătățiri. Avem același senzor EXMOR RS de 20,1 megapixeli de 1” pe care l-am mai întâlnit în trecut pe camera Sony, iar, pentru prima data, acesta este atașat de un obiectiv fix, nu unul cu zoom.
Sony ZV-1F are o lentilă cu distanță focală echivalentă cu 20mm pe full-frame, cu diafragmă f/2.0. Astfel, perspectiva este potrivită pentru vlogging, oferind deschidere destul de largă pentru a te putea filma singur, de la distanță mică, ba chiar unghiul este mai larg decât la modelul superior, ZV-1. Ce nu are însă 1F este stabilizare optică sau stabilizare pe senzor (IBIS). Astfel, va trebui să renunți la puțin din deschiderea lentilei, pentru un crop de până pe la 24mm pentru stabilizare electronică. Aceasta va fi necesară atunci când vrei să filmezi din mișcare sau din mers. Pentru momentele când camera este fixă pe trepied, poți folosi perspectiva întreagă, fără crop pentru stabilizare.
Limitările camerei apar însă la nivel hardware și software. De exemplu, camera ZV-1F poate filma la maximum 4K la 30 de cadre pe secundă și Full HD la 120 cadre. Chiar dacă are S-Log2 și S-Log3 ca profiluri de culoare, acestea sunt înregistrate în 8 biți 4:2:0, deci vei avea mai puțin loc de modificare a culorilor în editare. Apoi, focalizarea este doar de tip „detecție de contrast”, nu are și detecție de fază, ceea ce ar putea să ofere rezultate ceva mai slabe. Din fericire, butonul care creează fundal „blurat” deschizând la maximum diafragma și butonul de „product showcase”, bun pentru a muta rapid focalizarea pe un produs pre care îl prezinți, încă există și pe ZV-1F.
La capitolul conexiuni, ZV-1F beneficiază de un jack de 3,5mm pentru atașarea unui microfon extern, dar și microfonul cu 3 capsule și protecție de vânt de pe cameră ar trebui să fie OK în anumite scenarii. Camera poate scoate semnal video prin micro-HDMI și poate fi încărcată prin USB-C.
Prețul pentru Sony ZV-1F este în România de 3.200 lei, ceva mai mic decât cel al modelului ZV-1 „standard”, care vine cu lentilă cu zoom, capabilități mai bune de filmare. Noua cameră ajunge în magazine în luna octombrie.