Următatoarele două imagini au fost făcute cu moduri diferite de metering.
La prima s-a lăsat aparatul pe auto (Center-weighted Average), în tip ce la a doua, expunerea a fost calculată în mod Partial Spot metering.
În cea de-a doua se poate vedea cum aparatul a ignorat luminiozitatea elementelor aflate în afara discului de metering din centrul scenei. A nu se înţelege că ce se află în afara centrului imaginii nu va fi vizibil niciodată în poze. Din contră, dacă obiectele externe sunt mai luminoase decât cele din centru, ele vor apărea supra expuse sau chiar simple zone foarte luminoase, fără contururi. Supra expunerea obiectelor aflate în afara sferei de acţiune a metering-ului Partial sau Spot se poate contracara prin luminarea obiectului din centrul imagini, de regulă prin utilizarea blitzului.
Ne ajută, sau nu opţiunile avansate de metering?
Nu vă veţi întâlni prea des cu situaţii în care aparatul va expune greşit poza datorită modului de metering folosit, mai exact al celui Central-weighted Average. Mulţi ar spune că este o opţiune neglijabilă, personal recomand ca modul Partial metering să existe ca opţiune a camerei digitale pe care vreţi să o achiziţionaţi. Modul Spot metering este o opţiune pe care doar camerele foto profesionale, de peste 1000E, o deţin, aşa că nu o cautaţi la cele compacte sau prosumer. Poate pe viitor, la acestea din urmă, va fi inclusă opţiunea Spot metering din considerente de marketing, dar implementarea nu cred că va fi una de calitate datorită costurilor.
Obţinerea fotografiei digitale este o acţiune banală cu un aparat din generaţiile recente. Cât de greu poate fi să apeşi un buton după care, în maximum o secundă, instantaneul îţi va fi afişat pe LCD. V-aţi întrebat vreodată cum reuşeşte un aparat foto digital să obţină fotografia cât mai apropiată de imaginea reală? Ce şi cum face? Reglajele pe care şi le face la apăsarea butonului poartă numele de expunere, iar metering-ul este modalitatea de a o calcula. Expunerea reprezintă cantitatea de lumină ce ajunge la senzor pe baza reglajelor făcute de aparat în momentul apăsării butonului de declanşare.
Dacă termenul “exposure” l-am tradus expunere, fără ca sensul să-i fie alterat, pentru cuvântul “meter” şi derivaţii săi nu am gasit un sinonim în română care să păstreze înţelesul intact. Am decis sa îl folosesc ca atare.