Tipuri de metering la aparatele foto digitale

12.03.2007
Tipuri de metering la aparatele foto digitale
Tipuri de metering

În decurs de aproape jumătate de secundă, timpul variază de la un model la altul, un aparat foto digital îşi calculează şi reglează parametrii pentru captură. Dupa focusare, aparatul îşi reglează cei trei parametrii principali de expunere: deschiderea diafragmei, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO. Toate aceste calcule şi reglaje automate poartă numele de metering şi pot fi clasificate în trei categorii:

  • Center-weighted Average metering– cel mai des utilizat
  • Matrix sau Evaluative metering
  • Spot / Partial metering

În cazul selectării modul “full manual” funcţia metering iese din calcul, toate reglajele sunt făcute de utilizator. Dacă aparatul personal vă permite, încercaţi modul manual şi veţi vedea ce reuşeşte să facă acesta în mai puţin de o secundă, operaţiuni care unui om i-ar lua zeci de secunde şi tot nu ar obţine aceeaşi calitate. Există situaţii în care fotografii preferă obţinerea unei poze artistice, de exemplu una supra expusă sau una mişcată, ceea ce aparatul nu permite dacă este selectat modul “full auto” sau un alt tip de program.

Centered-weighted Average

Center-weighted Average metering

Este modul de metering prezent la toate camerele foto digitale şi cel mai folosit de altfel, iar multe nu dispun de alt tip de calcul al expunerii. Aparatul calculează expunerea a 90% din imagine şi acordă ceva mai multă importanţă obiectelor din centru. Astfel, aparatul încearcă să expună corect majoritatea obiectelor din imagine.

Matrix sau Evaluative

matrix metering

Este modul cel mai complex de calcul al expunerii şi s-a crezut o bună perioadă de timp că este cel ideal şi că altul mai bun nu va exista. Aparatul împarte imaginea în mai multe zone (ca o matrice) şi calculează expunerea în fiecare dintre ele, după care, pe baza unor algoritmi speciali, face reglajele necesare.

Spot şi Partial

Ambele fac parte din aceeaşi categorie cu precizarea că Spot metering-ul este ceva mai avansat decât cel Partial. În cazul acestei categorii, aparatul i-a în calcul doar centrul imaginii, restul obiectelor din scenă sunt ca şi inexistente la reglarea parametrilor expunerii. Se foloseşte în cazurile în care obiectul din centrul imaginii se doreşte a fi expus corect, iar modul auto dă greş. De cele mai multe ori, imaginile vor avea obiectele din jurul centrului fie sub expuse, fie supra expuse. Modul Partial i-a în calcul între 7 şi 13% din centrul imaginii, în timp ce Spot se concetreaza pe zone sub 5%, chiar şi 1% la unele aparate.

Cele două moduri se confundă de multe ori, expunerea parţială fiind înţeleasă eronat ca cea Spot. Aceasta poate şi datorită utilizării în domeniu a termenului Partial Spot metering şi nu doar Partial metering cum ar fi corect.

Spot Metering Partial metering

Cu Spot metering-ul se pot obţine imagini artistice, iar opţiunea e folosită în general de fotografii profesionişti, fiind regăsită cu precădere la aparatele DSLR scumpe.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News