Explorer ES este o cameră de acţiune fără pretenţii, deci utilizarea sa este la fel de simplă precum pornirea de la buton (prin apăsare lungă) şi apăsarea butonului OK pentru filmare sau fotografiere. Meniurile sunt simpliste şi inspirate din cele stabilite de GoPro în urmă cu mai mulţi ani, apăsarea butonului Power/Mode făcând trecerea de la filmare la fotografiere, la redare a conţinutului deja înregistrat şi la meniul de setări.
În meniul de setări se regăsesc opţiuni precum rezoluţia video şi foto, activarea modurilor de funcţionare Timelapse, Loop şi Driving, cât şi o serie de setări mai avansate precum expunere, balans de alb, ataşarea datei şi orei pe fotografii şi filmări, sau frecvenţa luminilor din jur (60 Hz pentru SUA, 50 Hz pentru Europa).
Navigarea meniurilor de setări este iniţial ciudată. Butonul Power este folosit pentru trecerea de la o categorie la alta, butonul OK selectează opţiunile, iar butoanele sus şi jos de pe lateral sunt folosite pentru navigarea prin meniuri. După câteva utilizări însă, totul devine natural, iar meniurile încep să aibă sens.
Funcţia Wi-Fi este folosită exclusiv pentru conectarea camerei Explorer ES la un smartphone. Practic, camera crează un hotspot Wi-Fi, la care telefonul trebuie să se conecteze. Folosind aplicaţia MGCOOL Explorer ES, disponibilă pe AppStore şi Google Play, poţi apoi descărca local pentru redare şi publicare online imaginile şi filmările de pe cameră şi poţi modifica toate setările camerei într-o interfaţă mai uşor de folosit.
Există şi posibilitatea de a controla camera de la distanţă (de maximum 10 metri). Poţi schimba între modurile de filmare şi fotografiere direct din aplicaţie, iar declanşarea se face instant odată ce este apăsat butonul virtual de pe telefon. Ba chiar există şi live preview prin obiectivul camerei, însă în funcţie de modelul telefonului şi interferenţele din jur, această funcţie poate oferi o experienţă mai bună sau mai rea.
Display-ul camerei este mic şi oferă o rezoluţie slabă, deci imaginile afişate pe ecran nu pot fi luate în considerare drept reprezentative pentru produsul final. Cel mult, acesta poate fi folosit pentru setarea cadrului şi pentru o previzualizare rapidă a materialului înregistrat înaintea descărcării pe un smartphone sau pe un PC. În lumină naturală puternică, display-ul ar putea fi ignorat complet, întrucât luminozitatea nu este foarte bună. Pentru a îmbunătăţi autonomia camerei, recomandăm oprirea display-ului automată după o perioadă de timp.
Autonomia se pare că este conformă descrierilor oficiale, camera putând filma mai bine de o oră înainte să se consume complet acumulatorul în rezoluţie Full HD la 60 de cadre pe secundă. În rezoluţii scăzute şi framerate mai mic, cu siguranţă pot fi depăşite cele 80 de minute promise, însă probabil nu cu mult.
Monturile incluse în pachet pot asigura utilizarea în diverse scenarii, dar acestea nu sunt potrivite pentru toate situaţiile. De exemplu, în ciuda faptului că există un „driving mode” inclus în software-ul camerei, nu există nicio montură realizată special pentru ataşarea camerei de bord sau de parbriz. Pentru testare a trebuit să improvizăm puţin, atasând camera în montura rezistentă la apă pe un suport de cască de motocicletă, pe care l-am fixat de bordul maşinii folosind o suprafaţă antiderapantă. Soluţia nu a fost perfectă, dar a reuşit să ofere rezultate destul de bune. Având în vedere că montura pare să fie compatibilă cu cea de GoPro, utilizarea unei ventuze cu acest sistem de prindere este recomandată.
Problema cea mai mare apare în „Driving Mode”, care porneşte camera şi filmarea automat atunci când este conectată la o mufă USB, însă lipsa unui accesoriu care să permită amplasarea camerei pe bord fără carcasa transparentă rezistentă la apă se simte imediat, întrucât aceasta acoperă port-ul USB.
Multe accesorii incluse în pachet
Preţ scăzut
O cameră decentă pentru filmări de la bordul maşinii
Destule funcţii şi setări
Aplicaţie pentru mobil
Calitate slabă a materialelor înregistrate
Nu vine cu montură pentru bordul maşinii
Nu are stabilizare pentru video