Piaţa camerelor video dedicate filmării din maşină începe să prindă formă şi în ţara. Dacă în ţări precum Rusia, aceste dispozitive sunt extrem de importante în cazul unui eveniment, iar în altele îţi reduc prima de asigurare, în ţara noastră vorbim mai repede despre o comunitate creată în jurul site-ului TraficTube.ro. În continuare vreau să vă prezint o cameră video pentru maşină semnată de un producător surpriză. Mio este recunoscut pentru sistemele de navigaţie, însă acum vrea să ne tenteze cu MiVue 358.
Mio MiVue 358 nu se complică cu un ecran rabatabil şi LED-uri infraroşii, aşa cum vedem la multe camere similare chinezeşti. Sub ecranul de 2.4” se găsesc patru butoane. Pe faţa cealaltă a camerei este amplasat obiectivul. Pe latura din stânga se află slot-ul microSD şi butonul de pornire, iar pe cealaltă găsim mufele miniUSB şi miniHDMI. Alimentatorul din pachet are un cablu foarte lung, ce poate fi fixat în habitaclu cu ajutorul unor clipsuri autocolante.
Suportul de parbriz al lui Mio MiVue 358 foloseşte un sistem de fixare cu nucă. El permite o ajustare foarte precisă a poziţiei camerei şi o reorientare rapidă la nevoie. În jurul obiectivului se află un inel ce pare să fie detaşabil. În final s-a dovedit a fi doar un element decorativ. Butoanele necesită o apăsare fermă şi au un mic joc, însă construcţia per ansamblu este solidă.
În principiu, orice cameră video poate fi folosită pentru filmare din maşină. Mio MiVue 358 are însă o serie de facilităţi specifice. În primul rând, ea nu filmează continuu. Utilizatorul poate alege între clipuri de 3 minute sau de 5 minute. Filmarea segmentată poate preveni pierderea datelor în cazul în care alimentarea este oprită şi bateria se descarcă sau camera este distrusă. În plus, camera poate folosi circular spaţiul de pe card, ştergând fişerele cele mai vechi pentru a face lor celor noi.
Accelerometrul din dotare poate fi folosit pentru detectarea unui eveniment şi salvarea clipului înregistrat în acel moment. Deşi nu este neapărat o facilitate specială, MiVue 358 poate imprima pe filmare data şi ora pentru plasarea evenimentului în timp. De asemenea, pentru fiecare clip, camera creează un fişier jurnal cu valorile înregistrate de accelerometru din secundă în secundă. Un modul GPS ar fi fost mai util, însă sunt sigur că Mio păstrează această facilitate pentru un model viitor.
Obiectivul cu deschidere cât mai mare ar trebui să fie în dotarea oricărei camere video pentru o maşină. Nu filmezi ca să arăţi altora pe unde te-ai plimbat, ci vrei ca să se vadă cât mai mult din botul maşinii ce rulează în paralel cu tine. Efectul de butoi este chiar apreciat la o astfel de cameră. Producătorul nu trebuie să se streseze prea tare cu corectarea sa prin algoritmi sofisticaţi, ci mai repede să pună în faţa senzorului un obiectiv fish-eye.
La acest capitol sunt acceptate foarte multe probleme, însă camera trebuie să puncteze două lucruri. În primul rând, ea trebuie să aibă o definiţie cât mai bună. Când eşti implicat într-un eveniment şi vinovatul o şterge din loc, o imagine clară a numărul de înmatriculare te salvează. În principiu, filmarea la rezoluţii 720p şi 1080p ajută aici, dar în practică lucrurile pot să fie diferite. Un al doilea lucru pe care trebuie să-l puncteze camera este filmarea cu o plajă dinamică cât mai mare.
Asta se traduce prin filmare cât mai bună noaptea, dar şi în cazul în care soarele se află în faţa obiectivului. Aici producătorul trebuie să folosească senzori optimizaţi pentru plajă dinamică mare şi să ajusteze nişte algoritmi de procesare. Am putea spune chiar că trebuie să vedem cât mai mult zgomot de imagine la filmări nocturne, deoarece el scoate în evidenţă detaliile din zonele întunecate. De asemenea, o plăjă focală mare înseamnă că soarele nu va „orbi” senzorul. O rată de compresie mică este de preferat deoarece calitatea imaginii nu este prioritară.
Cum se comportă Mio MiVue 358 atunci când este folosită în maşină? Dacă managementul fişierelor este rezolvat, la filmarea propriu-zisă sunt ceva lacune. Fidelitatea imaginii lasă de dorit deoarece producătorul foloseşte un filtru de compresie agresiv. Artefactele afectează puternic detaliile şi numerele de înmatriculare sunt clare doar în zona centrală şi de aproape. Clipurile de test prezentate sunt filmate la rezoluţie 720p, deoarece trecerea la cea 1080p îngustează semnificativ câmpul vizual şi nu aduce o îmbunătăţire pentru fidelitatea imaginii.
Filmarea pe timp de noapte nu are plaja dinamică dorită. Zonele întunecate nu oferă detalii. Chiar şi într-un oraş destul de puternic iluminat pe arterele principale, precum Bucureştiul, camera nu înregistrează îndeajuns de luminos. În afara oraşului se vor vedea doar cele două pete de asfalt iluminate de faruri pe un fundal negru.
Mio MiVue 358 va fi disponibilă pe piaţă la începutul anului viitor, la preţul de 490 lei. Va exista şi un model mai slab dotat, MiVue 338 care va filma doar 720p. Preţul său va fi de 390 lei.
Mio MiVue 358 oferă facilităţile specifice unei camere video pentru maşină. Deschiderea obiectivului este acceptabilă, managementul fişierelor este bine realizat, iar utilizarea este simplă şi intuitivă. În plus, ea include în pachet un suport bun şi are un accelerometru integrat pentru detectarea automată a evenimentelor din trafic. Din păcate, fidelitatea imaginii lasă de dorit şi filmarea nocturnă necesită o plajă dinamică mai bună. Dacă sunteţi însă mulţumiţi cu clipurile de test de mai sus, atunci preţul lui Mio MiVue 358 este acceptabil, iar modelul mai ieftin devine şi mai atractiv.
design compact şi solid
management bun al fişierelor
sistem de fixare bun
accelerometru şi detecţia mişcării
detaliile fine nu sunt vizibile pe filmare
filmarea nocturnă este întunecată