Mai multa culoare cu 3CCD
Atât la Panasonic cât şi alţi producători (Canon, JVC) găsim modele de camere video ce folosesc senzori optici 3CCD. Tehnologia a fost dezvoltată de Panasonic şi oferă o captură a culorilor mai precisă, mai vie în comparaţie cu senzorii CCD sau CMOS.
Senzorii de imagine au rolul de a converti imaginile vizuale în semnale electrice. Aceste semnale sunt procesate şi în final sunt stocate în memorie.
Structua unui CCD are la bază o matrice de condensatori sensibili la lumină care sub excitaţia razelor luminoase reţin informaţia de interes.
Spre deosebire de un senzor CCD clasic, senzorii 3CCD au în componenţa lor trei senzori CCD, fiecare având rolul de a prelucra doar una din cele trei culori primare, rosu, verde sau albastru.
Iniţial lumina este descompusă în cele trei culori printr-o prismă de separare cu trei canale ce furnizează fiecărui senzor radiaţia luminoasă corespunzătoare. Radiaţia colorată este preluată iar informaţia luminoasă înregistrată de către fiecare senzor este interpolată obţinându-se o imagine mai clară şi mai naturală.
Principiul de funcţionare al senzorilor 3CCD nu este revoluţionar în lumea camerelor video. Înainte de dezvoltarea tehnologiei semiconductorilor, camerele video cu tub catodic foloseau acelaşi principiu de separare a luminii în culori primare pentru a înregistra imaginile color.