Multe persoane au publicat pe rețelele de socializare vineri noapte clipuri în care credeau că au prins meteoriți intrând în atmosfera Pământului. Se pare însă că nu era vorba despre un fenomen natural, ci despre o bucată dintr-o rachetă chinezească Long March 5B, care a intrat necontrolat în atmosferă, după ce a lansat cu succes cel de-al doilea modul al stației spațiale Tiangong.
Acesta nu este primul incident de acest gen din ultimii câțiva ani. Încă din 2020, când China a început să își mărească prezența în spațiul cosmic, cu lansări mai dese pentru a pune bazele unei stații spațiale proprii, mai multe rachete ale sale au pus în pericol siguranța globală, intrând în atmosferă fără o traiectorie prestabilită. Astfel, rămășițele rachetelor riscau să se prăbușească în zone populate, însă, din fericire, până acum nu s-a întâmplat acest lucru.
Racheta lansată săptămâna trecută a putut fi observată atunci când a reintrat în atmosferă din Indonezia, Malaiezia și în Filipine și s-a prăbușit în ocean pe coasta Malaieziei, aproape de insula Borneo. Racheta Long March 5B cântărește 25 de tone, iar între 20 și 40% din masa sa s-a întors pe Pământ, restul arzând la reintrarea în atmosferă.
meteor spotted in kuching! #jalanbako 31/7/2022 pic.twitter.com/ff8b2zI2sw
— Nazri sulaiman (@nazriacai) July 30, 2022
Conform Bill Nelson, șeful NASA, China nu a oferit o traiectorie pentru reintrarea în atmosferă a acestei rachete, așa cum este deja protocolul internațional pentru lansări în spațiu. Aceste informări sunt necesare pentru a putea calcula traiectoriile posibile, pentru a evita impactul cu solul în zone populate, unde ar putea fi create daune umane și materiale.
…reliable predictions of potential debris impact risk, especially for heavy-lift vehicles, like the Long March 5B, which carry a significant risk of loss of life and property.
Doing so is critical to the responsible use of space and to ensure the safety of people here on Earth.
— Bill Nelson (@SenBillNelson) July 30, 2022
Acesta este posibil să nu fie ultimul eveniment de acest gen, întrucât China se pregătește să mai lanseze un modul pentru stația Tiangong cândva în octombrie. Dacă China nu se va conforma cu protocolul internațional, realizat pentru siguranța tuturor, la fiecare astfel de lansare, s-ar putea ca viețile oamenilor să fie puse în pericol.
sursa: Engadget