În timp ce restul industriei pare că se grăbește să iasă cât mai repede de pe piața din Rusia, Acer ar fi profitat de „oportunitatea” creată pentru a livra masiv componente PC, obținând venituri de cel puțin 70,4 milioane dolari.
Deși nu sunt ilegale, acțiunile Acer contrastează cu cele ale rivalilor cheie occidentali, cum ar fi Dell și HP, care și-au încetat livrările în februarie și, respectiv, aprilie 2022, după invazia la scară largă de către Moscova a Ucrainei, arată înregistrările vamale extrase de la un furnizor comercial de date comerciale. Pentru referință, majoritatea interdicțiilor comerciale vizează în mod explicit livrările de componente hardware, nu și pe cele de produse finite, cum ar fi laptopuri și PC-uri.
Documentele arată că echipamentele produse de Acer au fost furnizate Rusiei atât prin intermediul filialei deținute în totalitate a Acer, înregistrată în Elveția, cât și prin intermediul unui număr de servicii de livrare la comanda acelei filiale. Deoarece livrările hardware au pornit din afara Taiwan, acestea nu au încălcat sancțiunile adoptate de către autoritățile de la Taipei, împotriva Rusiei. Cumva, schema folosită a păcălit și restricțiile anti-importuri stabilite de Uniunea Europeană.
Informația apare după ce, pe data de 8 aprilie 2022, Acer a declarat că „Din cauza evoluțiilor recente, Acer a decis să-și suspende activitatea în Rusia”.
Întrebat despre exporturile ulterioare către Rusia prin intermediul subsidiarei elvețiene Acer Sales International SA, divizia Acer din Taiwan a oferit următoarea declarație: „aderăm cu strictețe la reglementările internaționale aplicabile și legile comerciale privind exporturile către Rusia”.
Reprezentanții companiei au adăugat că ”filiala elvețiană nu a livrat niciun laptop sau computer desktop în Rusia din 8 aprilie anul trecut”, dar că a furnizat un „număr limitat de afișaje și accesorii pieței ruse pentru uz civil zilnic, asigurând în același timp respectarea sancțiunilor internaționale. „.