ADATA Falcon 1TB review: un SSD auriu pentru sisteme de productivitate

30.09.2020
ADATA Falcon 1TB review: un SSD auriu pentru sisteme de productivitate

ADATA este pe piața de soluții de stocare de mulți ani și oferă o gamă largă de produse. Seria sa de SSD-uri Falcon este dedicată productivității, iar modelul de 1 TB pe care l-am testat astăzi este recomandată celor care lucrează cu cantități mari de date, atât pe computere desktop, cât și pe laptop-uri performante. Acesta folosește standardul de conectivitate M.2 și o magistrală PCI-Express Gen3x4, pentru viteze de transfer și citire înalte.

ADATA Falcon este un SSD destul de arătos

Vorbind despre un SSD, este clar că nu vom găsi foarte multe lucruri în pachetul livrat de ADATA. De fapt, în cutia de carton de dimensiuni mici nu se găsește decât SSD-ul Falcon, care măcar vine cu un design interesant, față de alte modele care nu vin decât cu un sticker cu informații tehnice. Pentru acest model, ADATA a ales să folosească un sistem de răcire pasiv metalic, de culoare aurie, care este lipit de cipurile de memorie flash.

ADATA Falcon top

În utilizare, acest strat metalic are rolul de a răci SSD-ul în timpul transferurilor de date și în timpul prelucrării constantă de date. Acest lucru înseamnă însă că în cazul în care aveți o placă de bază cu sisteme de răcire proprietare pentru SSD-urile pe format M.2, acest radiator ar putea să vă încurce. Teoretic, acele sisteme pot fi detașate, așa că nu ar trebui să fie o problemă. Totuși, nu încercați să forțați instalarea unui SSD cu radiator precum ADATA Falcon într-un slot cu sistem de răcire proprietar. Riscați să îl deteriorați. SSD-urile pe format M.2 sunt mici, subțiri, ușoare și foarte fragile, așa că este necesară puțină atenție atunci când le manevrați.

Nu include accesorii în pachet

Instalarea este foarte simplă. Pur și simplu scoți SSD-ul din cutie, îl pui în slot-ul M.2, te asiguri că este bine conectat și îl cobori ușor către sistemul de montură de pe placa de bază. Dacă partea din spate a SSD-ului nu se aliniază cu filetul sistemului de montură, înseamnă că nu este introdus corect.

ADATA Falcon pc

Un lucru pe care îl observ la aceste SSD-uri este însă că nu sunt livrate și cu șuruburile necesare montării. Dacă placa de bază nu include din fabrică sistemul de montură și șurubul, sau dacă le pierzi (sunt niște șuruburi extrem de mici), te poți regăsi în situația de a nu putea monta SSD-ul în PC sau laptop. Mi-ar plăcea să văd în pachetul fiecărui SSD o punguță cu un șurub și un sistem de montură (filetul), cât și un șurub de rezervă, în cazul în care îl pierzi.

Performanța este peste cea a concurenței din categoria sa de preț

ADATA FALCON nu este un SSD care să promită performanță extremă. Vitezele maxime de transfer și citire aduc de la sine și prețuri semnificativ mai mari. Totuși, testele de performanță demonstrează că vitezele sunt destul de mari pentru transferuri de date rapide, dar și pentru prelucrarea lor într-un mod rapid.

De exemplu, atunci când editezi un clip video 4K cu bitrate mare, atunci când treci rapid prin clip pe timeline, redarea trebuie să fie imediată, fără timpi de așteptare. Cu un HDD sau un SSD mai lent, ar putea apărea întârzieri. Cu ADATA FALCON, totul ar trebui să fie instant, iar redarea fără artefacte vizuale sau audio.

Fiind un SSD pentru lucru, mai importante decât vitezele absolute de transfer, sunt numărul de operațiuni pe secundă. ADATA promite viteze de citire/scriere de 3.500 MB/s, respectiv 1.500 MB/s și 180.000 de operațiuni pe secundă. Testele noastre arată că vitezele modelului de 1 TB sunt apropiate, dar nu chiar atât de mari. Totuși, în general, companiile prezintă valorile maxime ale variantei cu cea mai mare capacitate, deci este posibil ca modelul de 2 TB să fie puțin mai performant.

ADATA Falcon back

Desigur, și sistemul afectează performanța, dar în cazul de față vorbim despre un Ryzen 7 3700X cu overclocking la 4,1 GHz, 16 GB DDR4 3200 MHz, tot de la ADATA, modelul XPG GAMMIX D41 și o placă de bază Gigabyte AORUS MASTER X570. Placa de bază vine cu slot-uri M.2 PCI-Express 4.0, deci nu există șansa ca hardware-ul să stea în calea performanței acestui SSD.

Modul în care un SSD de acest gen, bazat pe memorie NAND 3D, teoretic mai lentă și mai puțin rezistentă în timp, poate atinge aceste performanțe însă, este utilizarea unui cache SLC, mai rapid și mai rezistent, cât și tehnologia Host Memory Buffer, care asigură accesul rapid la date.

Bechmark

  • CrystalDiskMark – Read: 3.364 MB/s | Write: 1.073 MB/s
  • Anvil Storage – Read: 2.429 MB/s, 144.694 IOPS | Write: 851 MB/s, 135.917 IOPS

Pentru cei care lucrează cu date importante și securizate, probabil că faptul că există suport pentru LDPC (Low-Density Parity-Check), o tehnologie care poate detecta și corecta erorile pentru a asigura stabilitate ridicată în utilizare, este o veste bună. De asemenea, SSD-ul beneficiază de criptare pe 256 biți.

ADATA Falcon connector

Concluzii

ADATA Falcon este un SSD performant, având în vedere prețul la care intră în ofertă de numai 630 lei pentru varianta de 1 TB. Multe alte modele de SSD-uri în această gamă de preț promit viteze mai mici și nu includ nici răcire pasivă din fabrică. Acesta poate fi un upgrade bun pentru un laptop sau un PC desktop de lucru, și, de ce nu, pentru un sistem de gaming. Față de SSD-urile pe format 2,5” cu SATA și față de HDD-urile tradiționale, ADATA Falcon poate oferi performanță de câteva ori mai mare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult