AMD a lansat o nouă placă video fără să o anunțe în mod oficial. Modelul Radeon RX 5300 este acum disponibil pentru partenerii care produc computere și oferă performanță de bază pentru gaming în rezoluție 1080p. Momentan este posibil să nu găsim această placă de buget în magazinele de specialitate. În termeni de performanțe nu va depăși așteptările nimănui, însă placa pare să fie bazată pe un hardware similar cu modelul mid-range RX 5500 XT, lansat în urmă cu câteva luni.
Radeon RX 5300 nu este însă un nume nou. Există cipuri grafice cu acest nume încă din 2019, când MacBook Pro-ul de 16” a fost anunțat oficial cu noi GPU-uri de la AMD. Radeon RX 5300M era varianta de bază pe acea configurație, în timp ce RX 5500M oferea performanță superioară. Astfel, RX 5300 abia acum ajunge și pe PC-uri, după aproape un an de exclusivitate în varianta mobilă.
Modelele Radeon RX 5300 sunt bazate pe același cip Navi 14 de la AMD, un cip pe 7nm care beneficiază de 1.408 de procesoare de streaming și 88 de unități de texturare. Același cip se găsește și pe Radeon RX 5500 XT, dar în cazul noii plăci entry-level, apar diferențe de frecvență. De exemplu, frecvența de rulare în jocuri este de numai 1.448 MHz, în timp ce aceasta poate atinge în boost și valoarea de 1.645 MHz pe perioade scurte. Desigur, în cazul RX 5300 avem de a face cu mai puțină memorie: doar 3 GB GDDR6.
Astfel, jocurile nu vor putea fi rulate pe setări foarte înalte, nici în rezoluție 1080p, întrucât nu va fi destulă memorie pentru a găzdui toate elementele grafice complexe. Este ciudat însă faptul că RX 5300 este o placă cu consum de 100W, deci nu poate fi folosită fără alimentare superioară. Astfel, un conector de 6 pini de alimentare va fi totuși necesar.
La o privire rapidă pe specificații însă, modelul Radeon RX 5300 ar putea să ofere o performanță mai bună decât alternativa GTX 1650 de la NVIDIA, care vine cu un cip mai puțin performant, dar cu 1 GB în plus de memorie. Un alt avantaj al soluției NVIDIA ar putea fi consumul de 75W, care înseamnă că placa poate fi alimentată direct din slot-ul PCI Express, fără alimentare superioară.
AMD spune că noul Radeon RX 5300 oferă performanță între 18,6 și 56,8% mai bună decât GeForce 1650, în funcție de jocul ales, fiind folosite exemple precum Battlefield 5, Monster Hunter Worlds, Call of Duty Modern Warfare și PUBG. Totuși, aceste jocuri sunt foarte pretențioase și probabil că cei care aleg o placă grafică atât de ieftină nu vor juca în principal astfel de titluri. Cel mai probabil însă, în jocuri de tip eSports va străluci cu adevărat acest model.
sursa: Tomshardware