AMD a venit la CES cu o serie nouă de procesoare care promite să destabilizeze relativul monopol pe care Intel îl avea în trecut pe două segmente cheie: în spaţiul mobil şi în spatiul profesional. Compania a demonstrat primele procesoare AMD Ryzen 4000 pentru laptop-uri, mai performante şi mai ieftine decât soluţiile Intel similare, cât şi primul procesor cu 64 de nuclee, AMD Threadripper 3990X, capabil să întreacă o soluţie de trei ori mai scumopă a concurenţei. Nu în ultimul rând, compania a anunţat şi noi cipuri grafice pentru laptop-uri din seria Radeon RX 5000, dar şi o nouă placă video mid-range pentru desktop.
AMD a livrat încă de anul trecut procesoare AMD Ryzen pe 7nm din seria AMD Ryzen 3000, însă echivalentele lor de pe laptop-uri au rămas pe o arhitectură inferioară, pe 12nm cu nucleele Zen+ din trecut. Odată cu lansarea seriei AMD Ryzen 4000, producătorul de procesoare aduce pentru prima dată o arhitectură pe 7nm x86 pe laptop-uri, capabilă să ofere performanţă de top chiar şi în formate ultraportabile.
În gama cu consum eficient de curent, AMD intră pe piaţă cu modelele din gama „U”, cu TDP declarat de 15W. Acestea integrează şi un GPU AMD Vega (nu Navi), care promit performanţă peste ceea ce oferă Intel în noua gamă de procesoare Ice Lake pe 10nm, cu cip grafic Iris integrat.
Aceste modele pornesc de la AMD Ryzen 3 4300U, echipat cu 4 nuclee şi 4 fire de execuţie, frecvenţă de bază 2,7 GHz şi boost la 3,7 GHz, alături de un GPU Vega cu 5 unităţi de procesare. Modelul de top, AMD Ryzen 7 4800U vine cu 8 nuclee, 16 fire de execuţie, frecvenţă de bază de 1,8 GHz şi Boost la 4,2 GHz, alături de un GPU cu 8 unităţi de procesare. Comparat cu cel mai puternic Intel Core i7-1065G7 din gama „U”, acesta oferă performanţă mai bună atât în jocuri, cât şi în aplicaţii profesionale, spune AMD.
Asemeni cipurilor pentru desktop, şi modelele Ryzen 4000 mobil folosesc un design cu chiplet-uri, care sunt sincronizate prin Infinity Fabric. Producătorii care doresc să „stoarcă” şi mai multă performanţă sau mai multă autonomie din aceste modele, vor avea şi opţiunea de a configura procesoarele pentru consum mai mare de 15W, sau mai mic, oriunde între 12 şi 25W.
Pentru computerele portabile de gaming, sau cele realizate pentru productivitate în mediul creativ, AMD oferă seria H de procesoare AMD Ryzen 4000. Aceasta integrează momentan doar trei modele, de asemenea echipate cu nuclee multe şi GPU-uri Vega. Totuşi, unul dintre aceste modele este un derivat al celui mai puternic, fiind momentan disponibil doar pe un singur model de laptop de la ASUS (Zephyrus G14), fiind configurat pentru un consum de energie mai mic.
Astfel, seria Ryzen 4000 H din prezent include practic doar două modele principale, un Ryzen 5 şi un Ryzen 7, cu 6 sau 8 nuclee:
Momentan, AMD oferă alternative la procesoarele Intel Core i5 şi Core i7 din generaţia a noua, fără să concureze direct şi cu Intel Core i9. Compania spune că Modelul Ryzen 7 4800H ar trebui în anumite circumstanţe să întreacă chiar şi acel model. În comparaţie cu cel mai puternic i7 de mobil, AMD promite o performanţă îmbunătăţită cu 25-32% în funcţie de cazul de utilizare. Fiind chiar mai puternic şi decât un i7-9700K de desktop, conform AMD.
Seria de procesoare Threadripper este realizată pentru a fi folosită în cazuri de utilizare profesionale, însă este cumva orientată şi către utilizatorii de rând care vor cea mai multă performanţă disponibilă. Platforma Threadripper are acum în portofoliu procesorul Threadripper 3990X, primul model cu 64 de nuclee şi 128 fire de execuţie pe care îl poţi avea într-un sistem „tradiţional”.
AMD spune că acest model va fi disponibil începând cu 7 februarie la un preţ de 4.000 de dolari. Având în vedere însă preţul şi performanţa promisă, Threadripper 3990X nu este un procesor tocmai scump, având în vedere concurenţa din piaţă. AMD a comparat performanţa acestui procesor în software-ul de renderizare V-Ray, cu cea a două procesoare Intel Xeon de 28 nuclee fiecare, care împreună ajung la un preţ de 20.000 de dolari. Procesorul AMD a terminat procesarea mult mai repede, oferind o alternativă puternică şi economică celor care lucrează cu astfel de aplicaţii.
În cele din urmă, AMD a lansat şi cea de-a treia placă grafică AMD Radeon din seria RX5000, alături de versiuni pentru mobil ale aritecturii Navi.
Pentru desktop avem un AMD Radeon RX 5600 XT, cu performanţă doar puţin mai jos decât cea a unui Radeon RX 5700 standard. Vorbim despre un GPU similar, cu 36 de unităţi de procesare şi 144 de unităţi de texturare. Diferenţa vine în frecvenţa de bază, care este mai mică, la 1.235 MHz, şi frecvenţa de boost de 1.560 MHz, faţă de 1.725 pe modelul mai puternic.
De asemenea, avem 6 GB memorie GDDR6 pe 192-biţi, pentru o putere totală de 7,2 TFLOP. Având însă în vedere că avem de a face cu un consum de energie scăzut, de numai 150W şi un preţ de 280 de dolari, această placă va înlocui în ofertă modelul RX590, care oferea performanţă similară la un preţ similar, dar cu consum de 225W.
AMD poziţionează Radeon RX 5600 XT drept placa perfectă pentru gaming în 1080p la detalii maxime. Comparată cu GTX 1660 de la NVIDIA, AMD promite performanţă în plus între 1 şi 30%, în funcţie de joc.
Pentru mobile, AMD a anunţat Radeon 5300M, 5500M, 5600M şi 5700M, pentru gaming „mainstream”, „de performanţă” şi „extrem”. Modelele 5300 şi 5500 erau deja prezente pe noul MacBook de 16”, însă de anul acesta vom vedea aceste GPU-uri şi pe laptop-urile cu Windows: