AMD continuă să amenințe poziția dominantă a Intel de pe piața procesoarelor pentru PC

13.08.2024
AMD continuă să amenințe poziția dominantă a Intel de pe piața procesoarelor pentru PC

În ciuda faptului că Intel nu trece prin cele mai fericite momente, atât din cauza problemelor de stabilitate apărute la procesoarele Core din generațiile a 13-a și a 14-a, cât și din alte motive de ordin financiar, compania continuă să dețină cota de piață majoritară, de peste 70%, în ceea ce privește procesoarele x86 dedicate PC-urilor.

Totuși, concurența de la AMD a reușit, în ultima perioadă, să recupereze teren: conform analizelor de piață publicate de Mercury Research, AMD a câștigat mult pe segmentul cipurilor dedicate centrelor de date, în timp ce Intel își păstrează supremația pe piața procesoarelor comercializate direct către utilizatorii finali.

AMD, în creștere în domeniul serverelor din centrele de date

Mai exact, grație prestației din segmentul menționat mai devreme, cel al serverelor din centrele de date, AMD a reușit să recâștige 5,6% din totalul pieței în ultimul an, cu peste 1% câștigat în defavoarea celor de la Intel în fiecare trimestru scurs. Grație familiei de procesoare MI300 pentru centre de date, AMD a înregistrat o creștere de 115% a veniturilor față de anul trecut.

În ciuda avansului pe care AMD l-a luat în domeniul procesoarelor dedicate serverelor din centrele de date, Intel continuă să dețină poziția dominantă pe piața de procesoare x86, în ansamblu, cu o cotă de 75,9%. Intel se bazează pe volumele mari de vânzări, în timp ce AMD preferă câștigurile mai ridicate de pe urma acceleratoarelor AI mai scumpe. Conform Tom’s Hardware, în trimestrul al doilea al anului 2024, ambele companii au obținut venituri aproape similare de pe urma vânzărilor din domeniul centrelor de date, în jur de 3 miliarde de dolari fiecare, Intel obținând însă aceste câștiguri din volume de vânzări de trei ori mai mari decât AMD. De altfel, AMD a declarat că acceleratoarele sale MI300 au generat 1 miliard de dolari mai rapid decât orice alt produs din istoria companiei.

Intel, încă numărul 1 pentru desktop-urile și laptop-urile “de acasă”

Recuperarea de teren nu s-a dovedit la fel de rapidă pentru AMD și în segmentul utilizatorilor finali: în acest domeniu, care reunește vânzările de procesoare pentru desktop-uri și dispozitive portabile, AMD a recuperat doar 3,8 din piață în ultimul an, ajungând la 21,1% cotă de piață (în comparație cu cei 78,9% ai Intel). Mai mult, doar în segmentul de cipuri pentru desktop, AMD a pierdut 1% din piață în T2 2024, Intel înregistrând 77% din totalul vânzărilor din acest segment.

În schimb, în ceea ce privește procesoarele pentru laptop-uri, AMD controlează 20,3% din piață. Mai mult ca sigur că Advanced Micro Devices speră la creșteri semnificative în acest segment, odată cu recenta intrare pe piața noilor dispozitive Copilot+ PC cu ajutorul noilor procesoare din seria Ryzen AI 300. Acestea sunt dotate cu NPU-uri (neural processing unit) capabile de o performanță AI de 50 TOPs, mai puternice decât ce oferă concurența Snapdragon X de la Qualcomm, fără a abandona obișnuita și performanta arhitectura x86.

Sursa: Extremtech.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult