AMD lansează noi procesoare Ryzen cu AI, mai performante decât Snapdragon X și Apple M4

03.06.2024
AMD lansează noi procesoare Ryzen cu AI, mai performante decât Snapdragon X și Apple M4
Foto: Hadlee Simons / Android Authority

Noile funcții AI denumite de Microsoft drept Copilot+ sunt disponibile, momentan, doar în gama de laptopuri Copilot+ PC, bazate pe seria de procesoare Snapdragon X de la Qualcomm. Acestea, deși vin cu avantajul conferit de unitățile NPU integrate, dedicate procesării sarcinilor AI, precum și cu o autonomie peste media obișnuită a laptop-urile cu Windows, suferă din cauza arhitecturii Arm, majoritatea aplicațiilor și jocurilor pentru Windows fiind concepute pentru clasica arhitectură x86.

Ei bine, la Computex, AMD vine cu o soluție alternativă, anunțând noua sa serie de procesoare Strix Point, concepute special pentru laptop-uri. Acestea vor purta denumirea oficială de seria Ryzen AI 300 și vor include un NPU (neural processing unit) dedicat pentru sarcinile legate de AI. Mai mult, AMD promite că aceste NPU-uri vor avea o putere de procesoare de 50 de TOPS (trilioane de operații pe secundă) și vor beneficia de performanță net superioară unor soluții precum Snapdragon X Elite sau Apple M4.

Pe lângă acest NPU dedicat sarcinilor AI, procesoarele din seria Ryzen AI 300 vor beneficia de până 12 nuclee „Zen 5”, descrise drept foarte performante, precum și soluția GPU integrată AMD Radeon 800M. Cei de la AMD promit și o eficiență energetică sporită, care ar urma să ducă la prelungirea duratei de viață a bateriei în laptop-uri.

Seria de procesoare Ryzen AI 300 va avea ca vârf de gamă modelul AMD Ryzen AI 9 HX 370, cu un GPU cu 16 nuclee Radeon 890M, CPU cu 12 nuclee și 24 de fire de procesare, o frecvență de bază de 2 GHz, capabilă să urce în boost maxim până la 5,1 GHz și un TDP implicit de 28W.

Va exista și opțiunea AMD Ryzen AI 9 365, un model echipat cu GPU Radeon 880M cu 12 nuclee, un CPU cu 10 nuclee și 20 de fire de procesare, frecvențele de funcționare fiind similare cu cele ale fratelui mai mare, la același TDP implicit de 28W.

AMD a confirmat faptul că laptop-urile echipate cu procesoare Ryzen AI 300 (Strix Point) vor fi lansate luna viitoare. Producători de renume precum ASUS, HP și Lenovo vor oferi modele echipate cu noile cipuri dezvoltate de AMD.

Sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult