AMD anunță Ryzen Z2 Extreme pentru 2025: Posibil bazat pe arhitectura Strix Point

09.09.2024
AMD anunță Ryzen Z2 Extreme pentru 2025: Posibil bazat pe arhitectura Strix Point
Sursa foto: ROG

AMD a anunțat recent că succesorul popularului procesor Ryzen Z1 Extreme, utilizat în dispozitive precum Lenovo Legion Go, Asus ROG Ally X și Asus ROG Ally, va fi lansat la începutul anului viitor.

Informațiile despre noul Z2 Extreme vin de la Jack Huynh, responsabil pentru divizia de computing și grafică a AMD. Acesta a făcut anunțul în cadrul evenimentului IFA ce are loc zilele acestea în capitala Germaniei.

Stacy MacDiarmid, purtător de cuvânt al companiei, a confirmat ulterior că anunțul oficial este programat pentru începutul lui 2025, deși detaliile specifice rămân sub embargo.

Ryzen Z2 Extreme: Arhitectură și performanță

Surse din industrie sugerează că acest nou chipset ar putea fi bazat pe arhitectura Strix Point care încorporează tehnologia Zen 5 și a fost lăudat pentru performanțele sale îmbunătățite în briefing-urile pentru laptopuri.

Nu se știe încă ce impact va avea asupra duratei de viață a bateriei.

Una dintre provocările majore ale dispozitivelor actuale este autonomia limitată. Huynh a mai menționat și dorința de a putea juca titluri precum „Black Myth: Wukong” timp de trei ore pe un dispozitiv portabil, în loc de cele 45 de minute oferite în prezent.

Consumul de energie și eficiența

Procesorul Z1 Extreme actual, o versiune adaptată a chipset-ului pentru laptopuri Ryzen 7840U, necesită o cantitate semnificativă de energie pentru a oferi performanțe optime.

Legion Go și ROG Ally pot consuma până la 40-50 de wați pentru a rula jocuri solicitante, ceea ce duce la o epuizare mult prea rapidă a bateriei.

În comparație, Steam Deck, cu chipset-ul său semi-personalizat, oferă o eficiență energetică superioară la 15 wați.

Caracteristici avansate și colaborări

AMD a menționat că noul chipset va include caracteristici avansate precum Fluid Motion Frames (AFMF), care ar putea contribui la extinderea duratei de viață a bateriei.

Compania lucrează îndeaproape cu mai mulți parteneri pentru dezvoltarea și implementarea Z2 Extreme, sugerând că procesorul s-ar putea să fi ajuns deja în mâinile producătorilor de dispozitive portabile.

Un aspect intrigant este posibila colaborare dintre AMD și Valve pentru a aduce pe piață Steam Deck 2. Se prea poate ca acesta să fie echipat cu noul cip.

Sursa: Digital Trends

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult