Apple anunță că Mac trece pe procesoare proprietare. Renunță la Intel

22.06.2020
Apple anunță că Mac trece pe procesoare proprietare. Renunță la Intel

Apple a anunțat că platforma Mac face tranziția la procesoarele Apple. Acestea sunt bazate pe arhitectura ARM, aceeași care este folosită și pentru dezvoltarea dispozitivelor iPhone și iPad. Motivul pentru care Apple renunță la Intel este nivelul de performanță pe care îl poate atinge în timp prin îmbunătățiri ale design-ului, cu un consum de energie foarte mic.

Apple va folosi pe computerele desktop și pe MacBook-uri procesoare proprietare cu arhitectură ARM

Computerele Mac vor beneficia de performanță mai bună odată cu tranziția la procesoarele ARM, conform Apple. Compania speră să aducă performanța apropiată de cea a computerelor desktop, cu consum de energie redus. De asemenea, compania spune că va oferi autonomie foarte bună pe computerele portabile.

performance arm apple

Computerele Mac vor primi o familie dedicată de procesoare, diferită de cea de pe dispozitivele mobile precum iPhone și iPad OS. Totuși, arhitectura este comună, deci optimizare software este mai simplă pentru dezvoltatori pentru a crea aplicații compatibile pentru toate.

macOS 11 Big Sur este motorul care va facilita această tranziție. Aplicațiile native Apple funcționează acum în mod nativ pe ARM. De asemenea, aplicațiile Final Cut Pro și Logic Pro funcționează deja pe procesoare ARM, deci utilizatorii profesioniști nu vor avea probleme de tranziție.

Aplicațiile cele mai populare precum Office și Photoshop rulează deja pe macOS 11 și procesorul Apple A12Z

Aplicațiile sunt dezvoltate tot în XCode, iar majoritatea dezvoltatorilor software vor putea pur și simplu recompila sau face modificări minore software pentru a le adapta la procesoarele Apple. Microsoft și Adobe deja au promis suport pentru procesoarele ARM de pe computerele Mac. office mac big sur

Apple a demonstrat un MacBook cu procesorul Apple A12Z, prezent deja pe iPad Pro rulând macOS Big Sur. Office de la Microsoft deja rulează pe această platformă. Word, Excel și Power Point au fost demonstrate, cu suport pentru API-ul grafic Metal.

De la Adobe, Lightroom și Photoshop au fost demonstrate funcționând pe un procesor ARM.

photoshop

Apple a demonstrat și Final Cut Pro X pe ARM editând în timp real trei clipuri video 4K în format ProRes.

finalcut

Va exista compatibilitate completă cu aplicațiile x86 prin Rosetta 2

Desigur, toate aplicațiile vechi vor funcționa pe noul macOS Big Sur pe procesoare ARM prin intermediul Rosetta 2. Aplicațiile vor fi rapide și vor fi adaptate automat la noua arhitectură la instalare.

Apple a demonstrat sub Rosetta 2 un joc puternic precum Shadow of the Tomb Raider în 1080p în condiții de utilizare bune. De asemenea, Parallels cu mașină virtuală de Linux funcționează fără probleme, dar și aplicații de iPhone și ipad emulate pe macOS, fiind dezvoltate pe aceeași arhitectură.

ios apps

Primul dispozitiv Apple cu procesor ARM este Developer Transition Kit

Apple a anunțat un computer de dezvoltare similar cu Mac Mini numit Developer Transition Kit cu procesor Apple A12Z, 16 GB RAM și SSD de 512 GB.

Apple spune că primul Mac cu procesoare ARM se va lansa înainte de sfârșitul anului 2020 și că tranziția completă va dura aproximativ 2 ani. Compania va oferi suport pentru computerele bazate pe procesoare Intel în continuare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult