În cele din urmă, avem rezultatele testelor în rezoluţie 4K. Înainte, pentru a putea rula jocuri în 4K la detalii înalte şi peste 60 de cadre pe secundă, trebuia să optăm pentru vârful de gamă de la NVIDIA, modelul GTX 1080 Ti. Ei bine, odată cu seria de plăci video RTX 20, modelul RTX 2080 este pragul pentru acest nivel de performanţă, adică placa de pe locul al doilea din ofertă. Aceasta promite performanţă mult mai bună odată ce multe jocuri vor începe să ofere suport pentru DLSS, însă momentan nu este cazul. Din păcate pentru utilizatori însă, preţul pentru acest nivel de performanţă nu s-a schimbat deloc. Un RTX 2080 costă tot cam cât un GTX 1080 Ti în magazine, ba chiar sunt şanse ca placa nouă să fie semnificativ mai scumpă în acest moment din cauza stocurilor limitate şi faptului că este foarte nouă. GTX 1080 Ti ar putea beneficia de reduceri pentru a elibera stocurile magazinelor şi cu siguranţă se găseşte folosită la un preţ mai mic.
Dar alegerea unui 1080 Ti faţă de un RTX 2080 limitează utilizarea plăcii în viitor, când noul hardware RT Cores şi Tensor Cores va putea fi pus în aplicare, hardware pe care modelul mai vechi nu îl deţine. Dacă aveţi de ales între aceste două plăci la preţuri similare, am înclina spre modelul mai nou, în speranţa că este mai bine pregătit pentru selecţia de jocuri video care urmează să apară.
În termeni de performanţă brută, RTX 2080 pare să fie realizat special pentru gaming în 4K. Nu numai că procesorul nu mai este un factor limită pentru placă, dar aici pot fi observate cel mai bine şi efectele overclocking-ului. În comparaţie cu GTX 1080, RTX 2080 reuşeşte un minim de aport de performanţă de 23,9% în GTA V şi un maxim de 60% în Rainbow Six Siege şi asta fără overclocking. Dacă luăm în calcul şi overclocking-ul, avem până la 70% performanţă brută în plus în Rainbow Six Siege, şi o medie de 35-40% în restul jocurilor.
Desigur, nu avem de a face cu o diferenţă la fel de mare precum între generaţiile Maxwell şi Pascal, însă nu trebuie să uităm că Turing în acest moment are câţiva aşi în mânecă pe care încă nu îi foloseşte.
Construcţie de calitate
Răcire foarte bună şi silenţioasă
Implementare de RTX 2080 cu două mufe HDMI şi două DisplayPort
Performanţă foarte bună
Software-ul ASUS este slab
Tehnologiile RT şi DLSS sunt complet absente şi imposibil de testat
Noua generaţie nu a venit cu performanţă în plus la preţuri mai accesibile