Când sunt așteptate noile MacBook, Mac Studio și Mac Pro dotate cu procesoarele Apple M4

14.08.2024
Când sunt așteptate noile MacBook, Mac Studio și Mac Pro dotate cu procesoarele Apple M4
Foto: Apple

În primăvara acestui an, atunci când Apple a lansat noile tablete iPad Pro cu procesorul M4 la bord, toată lumea s-a întrebat când vor urma și computerele Mac bazate pe acest cip, care ar putea să-l utilizeze la adevăratul sau potențial. Să nu uitam că Snapdragon X Elite, cipul conceput de concurența de la Qualcomm, abia se laudă că poate întrece modelul Apple M3 de bază.

Ei bine, conform lui Mark Gurman de la Bloomberg, unul dintre cei mai credibili insideri când vine vorba de produsele Apple, compania condusă de Tim Cook intenționează să actualizeze toate modele de computer Mac cu procesoare M4, în următoarele 12 luni. Ar fi pentru prima oară când Apple implementează același cip (sau variațiuni ale aceluiași cip) în toate produsele sale dintr-o anumită gamă.

După spusele lui Gurman, Apple urmează să actualizeze laptop-urile MacBook Pro și computerele Mac Mini și iMac cu procesoare M4 chiar de anul acesta, iar, mai mult, Mac Mini urmează să primească și un redesign major, primul din 2010 încoace.

De asemenea, Apple va continua tranziția către procesoarele M4 și în cursul anului viitor, atunci când urmează să lanseze laptop-uri MacBook Air (primăvara 2025) și computere profesionale Mac Pro și Mac Studio (vara 2025) dotate cu acest cip.

Apple spune adio generațiilor M3 și M2

La fel cum a făcut-o în cazul tabletei iPad Pro, Apple pare să sară peste generația anterioară M3 când vine vorba despre computerele Mac Studio și Mac Pro, acestea urmând să facă trecerea direct către M4 (sau variațiuni mai puternice ale acestuia).

La fel ca predecesorul său M3, Apple M4 este un cip pe 3nm, fabricat de către TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), unul dintre partenerii de bază ai celor de la Apple. Pe lângă îmbunătățirea componentelor de CPU (procesor principal) și GPU (cip video) pe care le întâlnim de obicei la aceste salturi generaționale, Apple laudă M4 și pentru noul său NPU, Neural Engine, capabil de 38 TOPS (trilioane de operații pe secundă) când vine vorba de accelerarea funcțiilor bazate pe AI.

Având în vedere natura computerelor precum Mac Studio, cel mai probabil acestea vor fi echipate cu variațiuni mai puternice ale cipului M4, cum ar fi posibilele M4 Ultra sau M4 Max. Spre exemplu, versiunile actuale ale gamei Mac Studio utilizează cipuri M2 Max sau M2 Ultra.

În schimb, se zvonește că viitoarele computere Mac Pro vor folosi cea mai puternică variantă de cip M4, nume de cod “Hidra”, care ar putea primi denumirea oficială “M4 Ultra” sau “M4 Extreme”. Aceste cipuri “Hidra” ar fi dezvoltate de Apple ca răspuns la plângerile conform cărora precedentele variante M2 Ultra nu erau suficiente pentru un sistem cu adevărat high-end, capabil să rezolve orice sarcină, oricât de solicitantă ar fi aceea.

Sursa: MacRumors.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult