Întotdeauna am avut impresia că anii fără soţ sunt mai fructuoşi şi mai plini de evenimente decât cei cu soţ. Sau poate e doar o idee preconcepută născută din faptul că sunt născut într-un an fără soţ. Oricum ar fi, 2007 a fost evident un mai bogat în evenimente şi premiere IT decât precedentul. 2 evenimente au fost mai presus de toate celelalte lansări de produse sau tehnologii noi: Windows Vista şi iPhone. Să le luăm pe rând.
Orice versiune nouă de Windows este un eveniment major. Cu atât mai mult Vista, care a venit la aproape 6 ani după XP. Cei 6 ani reprezintă cea mai mare distanţă în timp dintre două sisteme de operare Microsoft. Până la XP eram obişnuiţi cu câte o versiune nouă pe an. Era mai simplu. Noutăţile erau mai puţine, iar utilizatorul se adapta imediat. Cu Vista povestea s-a schimbat. După ce 6 ani de folosit XP-ul, utilizatorului mediu (insist pe cuvântul mediu) a avut dificultăţi de adaptare la Vista. Alt design, altă organizare, numeroase funcţii noi şi destul de multe probleme.
M-aş hazarda dacă aş spune că Vista a fost un eşec şi oricum nu imi propun să dau verdicte. Este clar însă că problemele noului sistem de operare combinate cu conservatorismul nativ al utilizatorului mediu, au creat un curent potrivnic noului sistem de operare. Unii s-au luat după ce au citit în presă şi nici nu au avut curiozitatea de a-l încerca. Alţii s-au lovit de diverse probleme şi s-au întors la XP. Să fi fost Vista mai slab ca alte versiuni de Windows? Mă îndoiesc. Toate (sau aproape toate) versiunile de Windows au avut probleme la început. În caz că s-a uitat, chiar şi XP-ul a avut la început probleme în a rula diverse programe sau jocuri.
Şi atunci care să fie greşeala celor de la Microsoft? Păi e simplu. Au aşteptat 6 ani pentru un sistem de operare nou. Din cauza asta, cel mai mare duşman al lui Windows Vista nu este nici Linux, nici Mac OS, ci… Windows XP. Cel cu care utilizatorii s-au obişnuit şi de care sunt cât se poate de mulţumiţi. Soluţia e şi mai simplă: revenirea la strategia cu versiuni noi de Windows frecvente (dacă nu la un an, măcar la doi) şi cu deosebiri mai mici între ele.
Acum iPhone. Ştiu că aici o să înceapă controversele pentru că nimeni nu este neutru când vine vorba de el. Unii îl adoră, alţii îl urăsc. Bine, poate există şi neutri, eu sunt unul. iPhone a însemnat multă agitaţie şi forfotă atât în rândul utilizatorilor, cât şi al presei. Tot iPhone a pus pe jar toţi producătorii importanţi de telefoane mobile (şi imitatorii chinezi). Acesta este de fapt meritul său: a venit cu ceva nou şi a înteţit concurenţa pe segmentul telefoanelor mobile.
Anul viitor este posibil să fim martorii unui alt telefon minune: Google Android (sistem de operare). Rămâne de văzut cât de inovator va fi acesta. Oricum un lucru este sigur. Google Android va reprezenta un eveniment major al anului viitor, chiar şi pentru simplul fapt că toată lumea este curioasă să vadă ce va fi de capul unui telefon cu un sistem de operare Google.