Motivaţi să vândă cât mai mult, producătorii de SSD-uri promovează o largă varietate de soluţii pentru stocare mai ieftine sau mai scumpe, diferenţiate prin anduranţa în timp, vitezele de transfer a datelor şi numărul de operaţii pe secundă (IOPS) care pot fi desfăşurate concomitent. Realitatea este că spre deosebire de clasicele hard disk-uri mecanice, SSD-urile sunt în vasta lor majoritate suficient de rapide pentru nevoile utilizatorilor de PC-uri şi sisteme laptop, diferenţele de performanţă măsurabile în benchmark-uri fiind greu sesizabile în utilizarea de zi cu zi. Drept urmare, alegerea unui SSD ieftin nu este un compromis chiar atât de mare pe cât am fi tentaţi să credem.
Atunci când bugetul alocat lasă ceva spaţiu de decizie, alegerea unei SSD de capacitate mai mare în defavoarea unuia care promite performanţe de top poate fi soluţia cea mai inspirată. Iar dacă bugetul este foarte limitat, orice SSD este mai bun decât un HDD pentru găzduirea sistemului de operare şi câteva aplicaţii, sporul de viteză resimţit în folosirea de zi cu zi a PC-ului meritând fiecare bănuţ.
În curând, vechile hard disk-uri vor rămâne şi fără atuul preţului foarte bun, raportat la capacitatea de stocare. Noua generaţie de chip-uri NAND Flash cu tehnologie QLC (quad-level-cell) oferă densităţi de stocare excelente, preţurile deja în scădere accelerată urmând să coboare şi mai mult pe durata anului 2019, pe măsură de tehnologia de fabricaţie se apropie de maturitate.
Între timp, iată câteva opţiuni pentru un upgrade de efect, la un SDD bun şi ieftin:
Cu preţuri identice, de aproximativ 110 lei, SSD-urile Kingston A400 şi ADATA Ultimate SU650 de 120GB reprezintă minimul necesar pentru orice PC sau laptop. Potrivite pentru găzduirea sistemului de operare şi folosirea în tandem cu un hard disk pe care să ţinem fişierele mai voluminoase, ambele SSD-uri beneficiază de garanţie 3 ani şi pot fi instalate în orice PC prevăzut cu interfaţă SATA şi slot pentru dispozitive de stocare cu format 2.5”.
Cu preţ de 160 Lei, modelul Silicon-Power Slim S55 Series 240GB dublează capacitatea de stocare, păstrând garanţia de 3 ani şi specificaţii de bază uşor mai bune.
Cu preţ de 222 lei la reducere, modelul Intel 545s Series 256GB este o alegere excelentă pentru un SSD cu interfaţă M.2. Oferit cu o garanţie de 5 ani, acesta promite viteze de până la 550 MB/sec la operaţiile de citire a datelor şi 500MB/s la cele de scriere. Pe lângă preţul său imbatabil, dispozitivul are drept atu şi capacitatea de stocare suficientă pentru sistemul de operare şi 1-2 jocuri mai voluminoase.
Cei care dispun de PC-uri mai vechi care nu includ interfaţa M.2 pot alege varianta SATA-III a gamei Intel 545s Series, beneficiind de acelaşi preţ şi capacitate de stocare.
Cu preţ de 330 Lei şi disponibilă pentru ambele tipuri de interfaţă, seria WD Green 480GB plusează cu o capacitate de stocare mai generoasă, dar reduce garanţia la 24 de luni.
Pentru cei care nu plănuiesc să-şi înlocuiască PC-ul în această fereastră de timp, alegerea trebuie cântărită cu atenţie, unele serii de SSD-uri ieftine nefiind chiar atât de fiabile. Departe de a constitui un verdict privind calitatea produsului, o perioadă scurtă de garanţie nu face decât să plaseze în seama utilizatorului mai devreme responsabilitatea înlocuirii dispozitivului defectat.
Cu o treaptă mai sus pe scara performanţei, SSD-urile Intel 660p Series de 512GB vin în formatul M.2 2280 şi suportă interfaţa PCI Express 3.0 x4. Asta înseamnă că vitezele de transfer cresc sesizabil, atingând 1500 MB/s la operaţiile de citire a datelor şi 1000 MB/s la cele de scriere.
Garanţia de 5 ani vine să consolideze încrederea în calitatea soluţiilor de stocare Intel. Anduranţa totală evaluată la 100 TB presupune, pe durata celor 5 ani de garanţie, un volum mediu de 55GB date scrise pe SSD în fiecare zi de utilizare. În practică, este puţin probabil ca un asemenea nivel de uzură să fie susţinut în utilizare normală, durata de viaţă totală a SSD-ului depăşind cu mult perioada de garanţie asigurată de producător.
Cu preţ de 409 lei, Intel 660p Series 512GB este o alegere înţeleaptă pentru un SSD ieftin şi bun.
Punând accent pe oferirea unei capacităţi de stocare generoasă la un preţ cât mai mic, SSD-urile ADATA Ultimate SU650 de 960GB reprezintă minimul necesar pentru un PC care nu include hard disk, sau alte dispozitive de stocare auxiliare.
Performanţele oferite sunt tipice pentru un SSD cu interfaţă SATA-III – 520/450MB/s, iar anduranţa estimată la 560TB este foarte generoasă pentru un SSD din gama de buget. Practic, nu va trebui să ne facem probleme pentru uzura prematură a celulelor NAND Flash, chiar şi în cazul descărcării frecvente de fişiere mari.
Garanţia de 3 ani este rezonabilă, având în vedere caracteristicile tehnice şi preţul de 615 lei.
Cu preţ de 620 lei, SSD-urile Samsung 970 EVO de 500GB sacrifică o parte din capacitate de stocare pentru obţinerea unor performanţe de invidiat.
Recomandat cu viteze de 3400 MB/s la operaţiile de citire a datelor şi 2300 MB/s la cele de scriere, acesta este unul dintre cele mai performante SSD-uri de pe piaţă, potrivit pentru entuziaşti care doresc configurarea unei staţii de lucru sau gaming PC cu performanţe de top.
Atenţie însă la anduranţa estimată la 300 TB, care ar putea să fie prea mică pentru sarcini foarte intensive cum este editare video şi lucrul cu baze de date. Pentru jocuri PC şi download ocazional de fişiere, anduranţa promisă şi garanţia de 5 ani ar trebui să fie suficientă.