Creație a producătorului chinez BOE, cel mai rapid monitor de gaming din lume a fost anunțat prin intermediul rețelelor de socializare și vine cu rată de refresh la 500Hz, suficient chiar și pentru cei mai exigenți gameri competitivi.
Disponibil cumpărătorilor din China, monitorul adresat pasionaților de jocuri care pun viteza pe primul loc vine cu diagonală de 27 inch și doar rezoluție Full HD. În timp ce claritatea imaginii cu siguranță are de suferit, framerate-ul are măcar șanse să se apropie de valorile amețitoare necesare pentru a pune în valoare capabilitățile acestui monitor, măcar în unele jocuri.
Spre comparație, cele mai rapide laptopuri de gaming livrate de producători precum Asus, Acer și Alienware plafonează rata de refresh a imaginii la 360Hz, considerată în general suficientă pentru majoritatea situațiilor.
Deși arată bine în lista cu specificații, rata de refresh nu este chiar măsura absolută a performanțelor, conturată de unii producători de monitoare. În ecuații intră și alți factori precum timpul de răspuns al tehnologiei LCD folosite, capacitatea PC-ului folosit de a atinge framerate-ul respectiv și abilitatea utilizatorului de a sesiza diferența, spre exemplu, între un monitor cu rată de refresh la 144Hz și unul de 240Hz, sau mai mult. În general beneficiile percepute pe partea de claritate a imaginii sunt mai ușor sesizabile între pragul de 60Hz și cel de 120Hz, viteza reală a panoului LCD (timpul de răspuns, măsurat în milisecunde) căpătând o importanță mai mare după acest prag. Spre exemplu, un monitor LCD cu tehnologie TN și rată de refresh la 120Hz va fi perceptibil mai bun decât un ipotetic monitor LCD cu tehnologie IPS și rată de refresh la 240Hz, prin simplul fapt că efectul de ghosting este mai puțin sesizabil pe monitorul TN.
În cazul de față, s-ar părea că avem de-a face cu o tehnologie LCD de nouă generație, numită high-mobility oxide backplane, care permite folosirea unor rate de reresh ultra-înalte fără ca beneficiile să fie anulate de ecranul cu timp de răspuns insuficient.
Din păcate, produsul anunțat există deocamdată cel mult la stadiul de prototip, rămânând de văzut cât va dura până ce noul tip de ecran va fi disponibil la scară comercială. În plus, fiind vorba de un produs de nișă adresat unei categorii selecte de utilizatori, este puțin probabil ca noul ecran LCD ultra-rapid să livreze unghiurile de vizibilitate și nivelul de contrast apreciat la soluțiile convenționale de tip IPS. Un alt potențial obstacol în calea obținerii unei experiențe de gaming absolut ideală este cel al cerințelor hardware, doar câteva modele de acceleratoare grafice NVIDIA și AMD fiind capabile să atingă în jocuri pragul de 500 cadre pe secundă, costul unui astfel de PC ajungând rapid la sume amețitoare.