Deși Microsoft nu mai oferă suport tehnic pentru Windows XP încă din anul 2014, sistemul de operare este și acum folosit de mulți posesori de PC-uri extrem de vechi, care nu pot rula nimic altceva, acestea fiind sursa a aproximativ 1.26% din traficul generat pe internet.
Chiar dacă se îndreaptă spre irelevanță, Windows XP încă nu capitulează, PC-urile care îl folosesc fiind printre cele mai vulnerabile la atacuri cu malware și o resursă importantă pentru rețelele de tip botnet, lansarea de mesaje SPAM, etc.
În mod cert publicarea codului sursă pentru un OS actual cum este Windows 10 ar fi o adevărată catastrofă pentru Microsoft, hackeri de pretutindeni analizând codul detaliat pentru a expune orice vulnerabilități care pot fi valorificate. Însă pornind de la prezența minusculă pe care Windows XP o mai are în mediul online, pagubele cauzate nu pot fi foarte mari, cu o excepție.
Având în vedere faptul că pentru mulți ani a fost omniprezent pe PC-uri, Windows XP a ajunsă și la „cârma” unor dispozitive cu scop destul de serios, cum ar fi ATM-uri bancare, dispozitive medicale și chiar sisteme industriale. Planificate cu o durată foarte mare de exploatare, sau pur și simplu neglijate, unele dintre aceste sisteme încă se află în exploatare, cunoașterea în detaliu a vulnerabilităților deschizând noi căi de atac.
De partea sa, Microsoft a deschis încă din anul 2001 accesul la codul sursă pentru unele agenții guvernamentale și universități, breșa apărută nefiind tocmai o noutate.
Având în vedere faptul că Microsoft nu mai asigură de mult timp suport oficial pentru Windows XP, lipsa unei poziții oficiale pe tema situației apărute nu este surprinzătoare.