Cu puțin timp înainte să își înceapă activitatea Facebook Oversight Board, o „Curte Supremă” care va lua decizii în ceea ce priveşte moderarea conţinutui de pe platformă, criticii rețelei de socializare au anunțat o entitate similară, dar independentă.
Oversight Board, în care Facebook investește 130 de milioane de dolari, va avea, printre altele, puterea să reinstaureze o postare ştearsă de moderatorii reţelei de socializare.
Din entitatea rivală, independentă, fac parte un fost investitor în Facebook, o jurnalistă care riscă să ajungă după gratii în Filipine și autorul cărții „Surveillance Capitalism”, transmite Associated Press. Fondatorii spun că Facebook Oversight Board este un organism prea limitat în scop și autonomie.
Citește și: Facebook amenință că părăsește Europa în urma unei investigații din Irlanda
Investitorul Roger McNamee, jurnalista filipineză Maria Ressa, a cărei publicație îl critică pe președintele Rodrigo Duterte, și autoarea Shoshana Zuboff spun că platforma Facebook este deja folosită pentru a distruge integritatea alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Rețeaua de socializare a fost acuzată recent și că este o amenințare pentru sănătatea publică.
Evident, grupul nu are nicio autoritate asupra companiei, dar poate atrage atenția asupra problemelor pe care le are cea mai mare rețea de socializare online de pe planetă.
Facebook Oversight Board urmează să fie lansat în octombrie, după mai multe amânări, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Din consiliu fac parte 20 de persoane, zece bărbați și zece femei, din 27 de țări, potrivit Gizmodo. Un sfert provin din SUA. Printre acestea se numără: Tawakkol Karman, laureată a Premiului Nobel pentru Pace din Yemen, avocatul Pakistanez Nighat Dad, care militează pentru drepturile femeilor pe internet, fostul judecător al Curţii Europene pentru Drepturilor Omului Andras Sajo și directorul executiv al organizației „Internet Sans Frontieres”, Julie Owono.
De cealaltă parte, din consiliul independent mai fac parte Toomas Henrik Ilves, un fost președinte al Estoniei, Derrick Johnson, președintele organizației NAACP și Reed Galen, cofondator al organizației Lincoln Project.