Deși ar fi foarte util pentru cei care dețin PC-uri de generație mai veche, sau pur și simplu incompatibile cu versiunea obișnuită de Windows 11, Microsoft nu vinde Windows 11 SE ca și produs separat și nici nu oferă opțiunea pentru upgrade gratuit de la Windows 10.
Cu ocazia lansării Windows 11 SE, Microsoft a dezvăluit un întreg ecosistem de PC-uri low-cost, care urmează să fie livrate cu sistemul de operare deja instalat. În afară de laptopul Surface SE, dezvăluit ca și platformă de debut, Microsoft va mai livra licențe SE cu preț mult redus și pentru echiparea altor PC-uri livrate de Acer, ASUS, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo și Positivo.
Din păcate, programul de licențiere este unul cu circuit închis, asta însemnând că poți obține Windows 11 SE doar împreună cu un nou PC achiziționat de la unul dintre brandurile agreate de Microsoft. Mai mult, licența acordată este valabilă doar pentru OS-ul preinstalat de producătorul echipamentului. În caz de probleme, nu ai la dispoziție decât folosirea opțiunii Reset This PC pentru restaurarea sistemului de operare la starea „de fabrică”, sau contactarea furnizorului echipamentului pentru „repararea” acestuia. Altfel, nu este posibil să reinstalezi de exemplu, după ce ai încercat alt sistem de operare, sau dacă instalarea curentă nu mai funcționa.
Această limitare pornește de la faptul că licențele Windows 11 SE sunt vândute exclusiv fabricanților OEM și nu persoanelor individuale, companii sau organizații. În plus, procedura de „instalare” se bazează pe aplicarea unei imagini firmware pre-configurată, neexistând un program de instalare pentru uz individual.