După Qualcomm, MediaTek ar putea dezvolta procesoare ARM pentru Windows

12.06.2024
După Qualcomm, MediaTek ar putea dezvolta procesoare ARM pentru Windows

Compania MediaTek ar putea dezvolta procesoare ARM compatibile cu Windows, devenind astfel un rival pentru Qualcomm.

Windows on Arm există încă din 2017, dar fiecare dispozitiv lansat până acum a folosit exclusiv procesoarele Qualcomm Snapdragon. Producătorii precum MediaTek, care de altfel au procesoare competitive bazate pe arhitectura Arm pentru dispozitivele cu Android și Chromebook, încă nu au făcut parte din programul Windows on Arm, însă acest lucru urmează să se schimbe.

Un nou raport sugerează că cipurile Snapdragon nu vor fi singura alegere pentru consumatori când vine vorba de dispozitive Windows cu procesoare Arm. Potrivit Reuters, MediaTek își dezvoltă propriul procesor pentru PC bazat pe Arm și intenționează să îl lanseze la sfârșitul anului 2025. Se spune că acordul de exclusivitate al Microsoft cu Qualcomm se va încheia până atunci, permițând producătorului de sisteme de operare să colaboreze în sfârșit cu alți producători de cipuri.

MediaTek vrea să furnizeze procesoare Arm pentru dispozitivele cu Windows

Directorii de la Arm au spus că unul dintre clienții săi a folosit componente off the shelf pentru a construi un cip în aproximativ nouă luni pentru un design care este deja complet, astfel că nu poate fi vorba despre MediaTek. Pentru companiile cu experiență în proiectarea de cipuri, dezvoltarea durează de obicei mult mai mult de un an pentru a construi și testa, în funcție de complexitatea acestora.

În 2016, Microsoft a apelat la Qualcomm pentru a conduce mutarea sistemului de operare Windows la arhitectura de procesoare Arm, care au fost folosite pe nenumărate smartphone-uri de ani întregi. Microsoft a acordat Qualcomm un acord de exclusivitate pentru a dezvolta cipuri compatibile cu Windows bazate pe Arm până în 2024.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult