Producătorul de cipuri TSMC are în prezent fabrici doar în Taiwan, însă de anul viitor, compania va începe producția și în SUA, unde lucrează în prezent la construirea a două fabrici. Prima va deveni operațională de anul viitor, însă costurile de producție pe sol american vor fi semnificativ mai scumpe. Primele estimări spun că cipurile produse în SUA ar putea fi cu până la 30% mai mari.
Întrucât SUA este mai departe de materia primă, care vine în principal din China, în timp ce salariile din SUA ale angajaților sunt cel mai probabil mai mari decât în Taiwan, costurile de producție ale cipurilor TSMC vor fi mai mari. Pentru nodurile de producție pe 4nm și 5nm, sunt așteptate creșteri între 20 și 30% de preț, deci companiile care vor cumpăra astfel de cipuri produse în fabrica americană a companiei, vor crește în consecință și prețurile produselor care le vor integra.
Faptul că aceste cipuri vor fi mai scumpe nu este însă neașteptat. TSMC are fabrici cu procese de fabricație mai vechi și în Japonia, unde produce cipuri pe 28,22, 16 sau 12nm. Acelea costă între 10 și 15% extra față de costul unui cip produs în Taiwan.
Faptul că TSMC va crește prețurile pentru cipurile din SUA ar putea încuraja o parte dintre clienți, care nu pot suporta scumpirea, să se reorienteze către alte fabrici. Samsung și Intel sunt pe listă, zvonurile sugerând că AMD și Qualcomm iau în considerare mutarea producției în fabrica companiei sud coreene. NVIDIA, în schimb, ar putea muta producția în fabricile Intel.
Motivul pentru care Qualcomm a mutat producția de la Samsung la TSMC anterior era rata mare de eșec în producția sud coreeană. Doar 35% din cipuri erau funcționale pe nodul de 4nm de la Samsung, în timp ce TSMC avea rată de succes de 70%. Între timp, Samsung a rezolvat problemele de producție, ajungând de asemenea la 70% succes.
Apple ar putea rămâne însă la TSMC. Întrucât Apple reprezintă cam 25% din veniturile anuale ale producătorului taiwanez de cipuri, compania primește un discount semnificativ de 20-30% față de prețurile obișnuite. De altfel, Apple a cumpărat întreaga capacitate de producție pentru cipuri pe 3nm de anul acesta al TSMC, în pregătirea pentru Apple A17 Bionic și noile procesoare M3.
sursa: Digitimes