Gata de folosit, KFA2 GeForce GTX 1060 OC respectă întocmai specificaţiile Nvidia, ţintind o temperatură pentru GPU de 82°C, pe care o obţine cu uşurinţă în condiţiile unei funcţionări relativ silenţioasă.
Fără menajamente, în timpul testelor am încercat să redau un scenariu tipic de utilizare, pe timp de vară, folosind o carcasă închisă. Temperatura în încăpere a fost de 30°C. Lesne de înţeles, temperatura din carcasa închisă a fost cu câteva grade mai mare, dar nu a reuşit să pună în dificultate cooler-ul gândit de inginerii Galax. Astfel, în majoritatea jocurilor frecvenţa pentru GPU s-a stabilizat în jurul valorii de 1.7GHz cu o turaţie a ventilatoarelor de 2100RPM, după ce la pornirea jocului am avut vârfuri de 1.85GHz. Încercând să îmbunătăţesc ventilaţia şi să reduc temperatura ambiantă mutând unitatea PC lângă un geam deschis, am constatat că singura variabilă este frecvenţa de funcţionare care se apropie mai mult de valoarea ideală de 1.85GHz, turaţia ventilatorului rămânând practic neschimbată.
Foarte important: zgomotul nu depăşeşte niciodată limitele confortului, KFA2 GeForce GTX 1060 OC fiind numai bună pentru cei cu urechi sensibile.
Pentru testarea jocurilor am folosit setările implicite ale plăcii video, instalând doar cea mai recentă versiune a driverelor NVIDIA. Jocurile au fost rulate folosind cele mai înalte profile de calitate direct selectabile din joc, atât la rezoluţie FHD (1920×1080 pixeli) şi QHD (2560×1440 pixeli). Fiecare test a fost repetat pentru ilustra şi câştigul de performanţă obţinut în condiţii de overclocking.
Testestele de overclocking au fost desfăşurate ajustând frecvenţa GPU cu +150MHz în aplicaţia MSI Afterburner, rezultând o frecvenţă efectivă de 2025-2050 MHz în jocurile rulate. Frecvenţa memoriei a fost ajustată cu +700MHz, rezultând o valoare efectivă de 9.4GHz.
Turaţia ventilatoarelor a fost setată la valoarea maximă (3200RPM) pentru a evita limitarea automată a frecvenţelor boost, ca efect al atingerii temperaturii maxime de funcţionare. Power Limit a fost ajustat la valoarea maximă 116%. Dacă la setări implicite temperatura GPU rămâne fixată la valoarea de 82°C (~2100RPM), pe durata testelor de overclocking temperatura s-a situat în intervalul 75-80°C (~3200RPM).
Chiar dacă este un test adresat mai degrabă plăcilor video high-end, am decis să includ şi benchmark-ul Unigine Superposition, în ideea de a ilustra potenţialul acesui model pentru jocuri next-gen, de tipul celor care vor apărea în următorii 1-2 ani.
În timp ce seria GTX 1060 este gândită mai ales pentru gaming la rezoluţie 1080p, rulând orice titlu în mod confortabil folosind setări de calitate apropiate de cele maxime, placa video are suficientă rezervă de performanţă şi pentru saltul la rezoluţia 2560×1440, destul de multe jocuri depăşind pragul de 50 fps în mod susţinut.
Bine construită şi silenţioasă, Galaxy KFA2 GeForce GTX 1060 OC oferă cu siguranţă una dintre cele mai bune implementări ale nucleului Pascal GP106. Chiar dacă a împlinit doi ani de la lansare, seria de plăci video GeForce GTX 1000 este perfect capabilă să facă faţă jocurilor actuale şi momentan, nu sunt semne că situaţia se va schimba prea curând. Chiar dacă NVIDIA promovează cu entuziasm noua serie GeForce RTX şi tehnologia RayTracing, realitatea este că această metodă de randare a jocurilor video se află abia la începuturi, iar beneficiile oferite nu sunt de natură să schimbe în mod radical experienţa de joc.
Pentru moment, o placă video cum este KFA2 GeForce GTX 1060 OC rămâne alegerea optimă pentru gaming confortabil pe bani puţini, mai ales că memoria video instalată (6GB) este suficientă pentru jocurile actuale, chiar şi la rezoluţii mai mari decât cea Full HD. Aşteptată în următoarele luni, seria GTX 2060 ar putea aduce un spor de performanţă îmbietor, dar păstrarea indicativului GTX în numele de produs sugerează că noul produs nu va include tehnologia RayTracing, costul acesteia fiind prea ridicat pentru gama de plăci video low-cost. Astfel, este discutabil dacă merită sau nu aşteptarea pentru un eventual upgrade, actuala serie GeForce GTX 1060 oferind un nivel de performanţă competitiv împreună cu jocurile actuale, dar şi cele aşteptate pentru lansare în viitorul apropiat.
Nivel de performanţă competitiv
Sistem de răcire silenţios şi eficient
Potenţial ridicat pentru overclocking
Preţ accesibil
Lipsă iluminare RGB
Fără backplate la partea din spate